Гърция отчита нулев растеж през 2016 г.

Брутният вътрешен продукт на Гърция е останал стабилен през 2016 г., според първи оценки, публикувани от Гръцкия статистически институт днес и цитирани от БТА. 

Промяната през 2016 г. е 0,0 процента, сочат данните на Гръцкия статистически институт, докато първоначалните прогнози на гръцкото правителство и на кредиторите бяха за лек растеж от 0,3 процента през 2016 г.

Публикуването на тези данни става в момент, когато гръцкото правителство води преговори с високопоставени представители на кредиторите – ЕС и МВФ, за да сключат споразумение за продължаване на предоставяне на заеми за страната.

Кредиторите искат нови мерки за икономии за 2019 г. и 2020 г. след края на сегашната програма, която предвижда предоставяне на заеми на страната в размер на 86 млрд. евро до 2018 г.

В понеделник Гръцкият статистически инстиут публикува данни за четвъртото тримесечие на 2016 г., според които брутният вътрешен продукт е отбелязал спад от 1,2 процента спрямо третото тримесечие и от 1,1 процента спрямо четвъртото тримесечие на 2015 г.

Гърция е изправена пред преглед на спасителната й програма, който предвижда либерализиране на трудовите закони, информира investor.bg. Затова властите в Атина искат да покажат, че данъците и намалените пенсии, договорени миналата година в пакета на стойност 86 млрд. евро, ще дадат резултат и ще доведат до възстановяване тази година, коментира Ройтерс.

По-рано премиерът Алексис Ципрас заяви при заседание на министерския съвет, че икономиката обръща нова страница и предстои да покаже „изключително високи“ нива на ръст тази година.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *