Гърция предвижда пакет от мерки за растеж и повишаване стандарта на живот

На пресконференция в Атина вчера заедно с икономическия екип на правителството си гръцкият министър-председател Алексис Ципрас обяви пакет от икономически и социални мерки. Те имат преди всичко за цел  да ускорят растежа на икономиката, както и да облекчат икономическото положение на най-силно засегнатите от дългогодишната криза слоеве на населението, съобщава „Катимерини“.

Ципрас обяви, че страната разполага с резерв от ликвидност от 31 милиарда евро. От него половината е буфер за сигурност по Европейския механизъм за стабилност. От остатъка правителството ще използва 3,6 милиарда за погасяване на скъпите кредити от Международния валутен фонд (МВФ). Останалите 11,5 милиарда ще бъдат предназначени за окончателния изход на гръцката икономика от кризата.

5,5 милиарда евро или 3 процента от гръцкия БВП ще бъдат вложени в специален фонд като допълнителна гаранция за кредиторите през следващите три години. Това ще позволи на страната в периода 2020 – 2022 г., ако се наложи, да залага първичен бюджетен излишък от 2,5, а не от 3,5 процента от БВП, както е договорено с международните институции. Ципрас изрази увереност обаче, че мерките на правителството ще доведат до икономически темпове, които ще позволят постигането на целта от 3,5 процента и без използването на специалния фонд.

Сред мерките, които Ципрас обяви, че ще бъдат одобрени незабавно и приложени още тази година, е намаляване на ДДС за общественото хранене от 24 на 13 процента, както и прехвърляне на храните в категорията на облагане с 13 процента. ДДС се намалява и за електроенергията и природния газ от 13 на 6 процента както за домакинствата, така и за предприятията.

Ципрас обеща, че ще бъде изплатена и 13-а пенсия на пенсионерите. Ще бъде запазен без намаление и необлагаемият минимум.

През 2020 г. ще бъде намален данъкът солидарност, ДДС на стоките и услугите от 13 на 11 процента в много от категориите, ще бъдат въведени и данъчни облекчения за жителите на островите, ще бъде намалена и стойността на отоплението в планинските райони.

В заключение Ципрас заяви, че правителството му ще поиска вот на доверие утре от гръцкия парламент, а от гръцкия народ – на европейските и местните избори на 26 май и на парламентарните избори в началото на октомври.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *