Гърция прескочи трапа на фалита

„Успехът на преговорите в Гърция и кредиторите позволяват на страната да получи първия транш от третата програма за помощ на Атина до 20 август, когато страната трябва да се разплати с ЕЦБ.

Това заяви говорителката на Европейската комисия Мина Андреева.

„Споразумението е възможно, за да се осигури първия транш от помощта за Атина до 20 август, когато тя трябва да направи плащане към ЕЦБ“, заяви говорителката. От 5 август Гърция ще започне подробна работа върху текста на споразумението с кредиторите по третата програма за 86 млрд. евро.

В понеделник представител на Министерството на финансите на Гърция, заяви пред репортери, че първият кръг от преговорите с ръководителите на мисиите на кредиторите ще бъде завършен на 5 август.

Днес министърът на финансите Евклидис Цакалатос и ръководителят на Министерството на икономиката, инфраструктурата, търговията и туризма Йоргос Статакис обсъждат с представители на кредиторите рекапитализирането на банките и функционирането на приватизационния фонд.

От разговорите в Атина зависи дали ще има достатъчно време за споразумение в срока, който си поставя балканската страна. Задачата е да го направи до 20 август, когато Гърция трябва да изплати на ЕЦБ 3,2 млрд. евро.

Правителството очаква да подпише окончателно споразумение с институциите до 12 август, след което то трябва да бъде ратифицирани в парламентите на страните от еврозоната. Парламентът на Гърция ще гласува този документ на 18 август.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *