Гърция приватизира 30% от енергетиката

Гръцкият парламент прие закон, предвиждащ приватизирането на 30% от Държавната енергийна корпорация (ДЕК), съобщава БГНЕС.

Законът предвижда разделяне на енергийния монополист на две части и продажбата на около 30% от активите на ДЕК, включително производствените мощности и мините. Частичното раздържавяване на енергийния отрасъл е едно от изискванията на международните кредитори, за да получи Гърция нови кредитни траншове.

По време на гласуването пред сградата на парламента се проведе демонстрация, организирана от енергийните профсъюзи и опозиционни партии. По-рано вчера най-големият профсъюз от държавния сектор в Гърция (АДЕДИ) започна 24-часова стачка в протест срещу приватизацията на ДЕК, новата серия съкращения, орязването на заплатите и пенсиите.

Синдикатът иска преобразуване на временните трудови договори в постоянни и разкриването на нови работни места. АДЕДИ е категорично против приватизацията на държавната енергийна корпорация, водните дружества на Атина и Солун, пристанища, плажове и прочие държавна собственост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *