Гърция прие първия пакет икономически реформи

Гръцкият парламент одобри тази нощ първия законопроект с тежки мерки за икономии и основни реформи, договорени в новата спасителна програма, съобщава Wall Street Journal.

След дебати, продължили седмица, законопроектът, който включва по-строги пенсионни правила, увеличения на данъците и по-високи глоби при случаите на укриване на данъци, беше приет с гласовете на мнозинството от депутатите.

Предвижда се постепенно увеличаване на възрастта за пенсиониране в Гърция, както и мерки за ограничаване на ранното пенсиониране.

Атина трябва да приеме още един пакет реформи до средата на ноември, за да си осигури следващия транш от спасителната помощ в размер на 1 млрд. евро. В този законопроект са включени по-болезнените и спорни мерки за гръцката общественост, включително увеличаване на данъчното облагане за земеделските стопани, намаляването на високите пенсии и приватизацията.

През миналата седмица премиерът на Гърция Алексис Ципрас коментира, че правителството има за цел да постигне бързо и успешно приключване на първия преглед на спасителната програма на страната до края на ноември. Това ще проправи пътя рекапитализацията на гръцките банки да бъде приключена до края на годината.

С реализирането на всички тези мерки правителството на Ципрас се надява, че ще успее да започне преговори с партньорите си от еврозоната за преструктуриране на дълга на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *