Гърция притиска цените на основните активи

Растат страховете, че Гърция може да напусне еврозоната. Това притиска цените на основните активи, търгувани на борсите и се отразява върху курса на еврото.
FTSE 100 пада с 0.39% до 5 462 пункта.  DAX INDEX губи 0.41% до 6 127 пункта. CAC 40 INDEX потъва с 0.23% до 3 023 пункта.
Еврото се обменя при курс от $ 1.2571, след като вчера се бе доближило до границата от $ 1.26.
Петролът е в корекция, като брентът добавя 8 цента до $ 96.24.
Все по-напрегнато става на пазарите заради изборите в Гърция. Растат страховете, че на вота в неделя избирателите може да гласуват за партията, която се заканва да извади държавата от еврозоната. Две рейтингови агенции вече калкулираха евентуалните последствия от това в оценката си за Испания, която засега е най-засегната от ината на гърците. Страда и обединената валута, която поскъпна, а с това пречи на конкурентоспособността на европейския износ.
Инвеститорите на Wall Street снощи разпродаваха и оставиха индексите да потънат не само заради случващото се в Европа, но и заради данните за състоянието на американската икономика, които не бяха много позитивни, особено в частта „продажби на дребно“, които през месец май са спаднали с 0.2%. Най-голямо понижение отчетоха акциите на високотехнологичните компании.
Dow Jones Industrial Average спадна с 0.63% до 12 496 пункта.S&P 500 Index се понижи с 0.70% до 1 314 пункта.NASDAQ Composite Index изгуби 0.86% до 2 818 пункта.
Азиатските пазари също са на отрицателна територия. Инвеститорите са притеснени за резултата от изборите в Гърция, насрочени за тази неделя, а също и от състоянието на европейската икономика като цяло, защото тя е един от основните потребители на стоки, произведени в Азия.
Nikkei 225 пада с 0.12% до 8 577 пункта.  Hang Seng Index потъва с 0.56% до 18.920 пункта. CSI 300 Index се покачва с 0.08% до 2 582 пункта.
Американската сесия приключи с понижение за петрола, като фючърсите за лекия американски петрол с доставка през юли поевтиняха до $ 82.62 за барел. В азиатската търговия лекият американски петрол поскъпва с 39 цента до $ 83.01 за барел. Сортът брент се търгува срещу $ 96.84 за барел, което е поскъпване с 0.70%. Влияние в търговията оказаха данните за петролните запаси в САЩ, които са спаднали с 200 хил. барела миналата седмица.
Доларът спадна към еврото и то се доближи до границата от $ 1.26, но все още не я е достигнало. Пиковите котировки в търговията са $ 1.2587, а към този час курсът на обмяна е $ 1.2576. Това, което повлия в търговията, бе резултатът от аукционите на испански облигации. Лихвата по 10-годишните ДЦК скочи на 6.74%, което е най-високата доходност, искана от инвеститорите някога. Италианските облигации също се търгуваха при по-висока доходност.
Важна новина, на която търгуващите обръщат внимание тази сутрин, идва от Германия, където Deutsche Bank понижи прогнозата си за растежа на Китай. Очакванията са, че тази година икономиката на азиатската страна ще порасне със 7.9%. Предишната прогноза бе за растеж от 8.2%, а причините за тази сериозна ревизия са по-ниската активност в индустрията, отчетена през второто тримесечие на годината и забавянето на американската икономика.
Днес в Щатите се чакат важни данни за индекса на потребителски цени, който мери инфлацията, както и за новопостъпилите молби за помощ при безработица. Федералният резерв също ще предостави информация за движението на паричните агрегати.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *