Гърция: разпродажбата започва!

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Не се знае още какви ще са приходите от разпродажбата

Целта е в държавната каса да влязатпари, за да се изпълни едно от исканията на еврозоната и Международния валутен фонд. Съгласно споразуменията между 2011 и 2013 Гърция трябва да продава годишнодържавна собственост за минимум един милиард евро.И ето, че сега министерството на финансите в Атина оповести приватизация в няколко сектора.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Гърция трябва да продава на година държавна собственост за минимум 1 милиард евро
Пощите, железниците и сие
Дялове от държавните железници, които според министерството, реализират загуби от един милиард евро на година, ще трябва да бъдат пласирани на частни инвеститори. „Близко до ума е, че така не може да продължава и че работещите на загубасегменти трябва да бъдат продадени,” заяви министърът на инфраструктурата и транспорта Димитрис Репас. Това означава, че 49 процента от дяловете на железниците ще преминат в частни ръце.
Освен това държавата се разделя и с части от водоснабдителната мрежа -в Солун с 49 процента, и в района на Атина с десет процента. Гръцкият министър на финансите Папаконстантину обяви също, че се планира и продажба на 39 процента от дяловете на пощите.
51% остават в ръцете на правителството
Във всички обявени за приватизация предприятия правителството обаче ще запази мажоритарния контрол от най-малко 51 процента. Дълговете в телекомуникационния концерн OTE и доставчикът PPC остават обаче в държавни ръце, декларира финансовото министерство в Атина. Важна роля в усилията за заздравяване на държавните финанси играе пазарът на хазарта. Монополът на фирматаOPAP, който изтича през 2020 година, ще бъде удължен. Държавата участва с 34 процента в това предриятие.
Все ощеобаче не е съобщено нищо за очакваните приходи от приватизационните сделки.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *