Гърция се връща на пазарите с емисия петгодишни облигации

След тригодишна пауза Гърция отново се завръща на капиталовите пазари с емисия петгодишни облигации, съобщават световните агенции. Шест банки са наети за емисията – BNP Paribas, Citigroup Global Markets, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC и Merrill Lynch, посочва Ройтерс.

The Guardian съобщава, че ако емисията е успешна, това ще изведе страната от спиралата на икономии и спасителни програми, финансирани от кредитори от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ). От 2010 г.  досега Атина договори три спасителни програми, а парите, отпускани срещу реформи, отиват основно за покриване на стари задължения.

Дълговете на Гърция надхвърлят 320 млрд. евро.

Този ход на гръцкото правителство се очакваше от седмици. Тласък на акцията дават и агенциите за кредитер рейтинг, които повишиха своите оценки за кредитоспособността на страната.

По данни на Financial Times Гърция ще предложи новите облигации на 25 юли. Изданието напомня, че предишната емисия петгодишни облигации на страната постигна 4,95% доходност. Сега надеждите на гръцкото правителство са да успее да рефинансира тази емисия при доходност от 4,75%.

Ако емисията има успех, това ще окаже подкрепа на управляващата СИРИЗА, която настоява, че Гърция ще излезе от безкрайната серия от спасителни програми през лятото на 2018 г., тоест когато изтече крайния срок на сегашната схема в помощ на южната ни съседка, информира investor.bg.

Операцията се подготвя от дълго време, но според анализатори, цитирани от Bloomberg, е избран „перфектният момент“. Според Луц Рьомайер от Landesbank Berlin Investment новината идва на фона на сключеното в средата на месеца споразумение с кредиторите по втория преглед на програмата и сигналите от МВФ, че Фондът по-скоро ще остане в сегашната спасителна програма.

В допълнение S&P промени перспективата пред кредитния рейтинг на страната от стабилна на положителна, а Европейската централна банка (ЕЦБ) още не е започнала да вдига лихвите, посочи анализаторът.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *