Гърция: ситуацията е по-драматична от всякога

Нищо вече не е същото в Гърция, ситуацията в страната е по-драматична от всякога, премиерът Папандреу е съгласен с всякакви предложения на опозицията само и само да се пребори с кризата, коментират наблюдателите.
С новите мерки за икономии Папандреу се опита да си осигури петия транш от 12 млрд. в началото на юни, тъй като парите в хазната са изчерпани и стигат само до средата на юли, допълват те.  Става дума за поредния транш от спасителните заеми в размер на 110 млрд., отпуснати преди година на Гърция за преодоляване на кризата.
Премиерът се надява в края на юни да договори и нов заем от ЕС в размер на 50-60 млрд. евро. Точна за това са и тези нови мерки за икономии, за да може Папандреу да каже на кредиторите от еврозоната и МВФ, че гърците плащат за грешките си, а на обществеността, че има светлина в края на тунела, пише в. „Етнос“.
В момента в Атина са представители на т. нар. надзорна тройка – ЕК, ЕЦБ и МВФ, които разискват с кабинета и опозицията новите мерки за икономии.
Опозиционните партии отказват съдействие и отхвърлят призивите за национален консенсус по исканите от Брюксел мерки за икономии. Бизнесът пък апелира за референдум.
Изданието алармира, че новите мерки все повече товарят гърците и са на път да взривят потребителската им кошница, тъй като разходната част на бюджета на едно четиричленно семейство все повече набъбва и че на годишна основа тази тежест ще възлиза на 357 евро заради увеличената ставка на данък добавена стойност на храните и напитки, който скача от 13 на 23 на сто.
Повишения ще има също и на цените на тока и на водата. Гърция навлиза във фаза на остри политически, социални и икономически процеси, министри и депутати са съгласни, че „не може правителството да налага нови мерки, без да направи равносметка и да каже защо предишните мерки не са дали резултат“.
Расте недоворието в управляващите, а популярността на партията Общогръцко социалистическо движение (ПАСОК) пада вследствие на жестоките мерки на икономии, които правителството е принудено да въвежда, за да се справи с незапомнената досега икономическа криза, пишат още вестниците.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *