Гърция си иска репарации от Германия

Въпросът за германските репарации остава открит, но той в никакъв случай не е свързан с усилията на Гърция за оздравяване на нейните държавни финанси.

Това заявява гръцкият заместник-министър на външните работи Димитрис Друцас в интервю за германското списание „Шпигел“, предаде БТА. Дипломатът смята, че възникналото напрежение в гръцко-германските отношения през последните дни е провокирало изблици и недоразумения, стигнали до клевети и злонамерености, но изразил увереност, че те не отразяват истинските отношения между двете страни.

„Гърция трябва сама да си напише домашното, друг начин няма. Програмата, представена от Атина, е много амбициозна, но тя трябва да бъде изпълнена. Аз не съм готов да издам „празен чек“. Това каза вчера германският външен министър Гидо Вестервеле. Дни по-рано пък министърът на икономиката Райнер Брюдерле заяви, че Германия няма да даде и един цент на Гърция.

Вчера Друцас пояснил, че въпросът с германските компенсации от Втората световна война е открит и че подлежи на обсъждане. Той подчертал, че гръцкото правителство никога не е искало финансово-икономическа помощ от партньорите си от ЕС и че изобщо няма да поиска такава.

Това, което Гърция очаква от ЕС, е да изпрати единодушно послание, че страната ни чрез мерките, които предприе, е на прав път. Става дума за нашата надеждност. Нуждаем се от пълната солидарност на партньорите ни, за да успокоим финансовите пазари, казва още пред сп. „Шпигел“ гръцкият заместник-министър на външните работи.

Атина вече обеща, включително на среща на премиера Папандреу с канцлера Меркел в края на миналата седмица, да въведе бюджетни ограничения на стойност 4,8 милиарда евро, за да отговори на изискванията на ЕС за стабилизиране на държавните си финанси.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *