Гърция с оптимистичен бюджет за 2015 г.

Гърция предлага оптимистичен бюджет за 2015 г. Финансовият план за следващата година предвижда всеобхватни намаления на данъците и облекчения за съдиите и военнослужещите. Това се случва в период, в който страната започна да излиза от най-дълбоката рецесия в своята история, отбелязва Financial Times.

Проектобюджетът бе внесен в парламента от заместник-финансовия министър Христос Стайкурас. В Бюджет 2015 е заложен икономически растеж от 2,9%, благодарение на възстановяването на частните инвестиции и умерения ръст на потреблението след годините на спад. Очакванията за тази година са за прираст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 0,6 на сто заради туризма.

Стайкурас заявява, че Атина ще постигне финансовите цели, заложени от международните кредитори, за трета поредна година. От 2010 г. го днес Гърция получи 172 млрд. евро от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Бюджетът, който подлежи на изменения, преди да бъде гласуван в парламента през ноември, предвижда намаление на данъка върху горивата за отопление с 30% и понижение на т.нар. такса „солидарност“, която се плаща от лицата с годишни доходи над 12 хил. евро.

Предложенията са в унисон с последните обещания на премиера Андонис Самарас за рязко облекчение на товара върху данъкоплатците след четири години на изпълнение на строгите мерки за икономии.

Финансовият план за следващата година предвижда частично възстановяване на съкратените работни заплати на съдиите, въоръжените сили и полицията. Решението е съгласувано с международните кредитори, след като върховен съд обяви, че намаленията са били противозаконни.

Прогнозите показват, че Гърция постига бюджетен излишък преди да бъдат приспаднати плащаният по дълга. Предвижданият за тази година излишък е в размер от 2 на сто. Ако бъде постигнат, той ще надмине поставената от тройката кредитори цел, а именно – 1,5%.

Очакванията са, че през 2015 г. първичният излишък ще бъде 2,9% от БВП, което е малко под целта от 3 на сто, поставена от международните кредитори. Освен това прогнозите са, че делът на държавния дълг ще спадне от 175% до 168%, но все пак ще остане най-високият сред държавите членки на еврозоната.

Според анализатори, цитирани от FT, обаче гръцкият бюджетен план за следващата година е твърде оптимистичен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *