Гърция ще увеличава данъци, ще намалява пенсии и ще продава

Гърция предложи нови мерки, включително увеличение на данъка върху корабните компании, премахване на данъчните облекчения за островите и намаление на пенсиите.

Атина представина кредиторитепоследната си офертаза споразумение „пари срещу реформи“, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Новите предложения на гръцкото правителство предвиждат съществени увеличения на данък добавена стойност и намаляване на държавните разходи за пенсии, съобщава Асошиейтед прес, като отбелязва, че Гърция исканов спасителен пакетв размер на53,5 милиарда евро.
От тях 18 милиарда евро ще отидат за погасяване на дългове, а 35 милиарда – за подпомагане на икономическия растеж.

Ройтерс посочва, че предложенията за реформи включват цел за първичния бюджетен излишък от 1% през 2015 г. и 2% през 2016 г.

Предвижда се същоДДС от 23% (13% в момента) за ресторантите и кетъринга и 13% ( 6.5%) за хотелите, както и увеличение на корпоративния данък до 28% (26%) през 2015 г.

Предлага сеотмяна на отстъпките по ДДС за гръцките острови(30% по-нисък), за чието запазване по-рано Атина настояваше.

Правителството също така планира да увеличиданъка върху луксозното имуществодо 13% (10% сега), както и да наложи незабавно данък върху телевизионните реклами.

Гърция предлага да намалиразходите си за отбранас 300 милиона евро до края на 2016 г.
Предвижда се и строг календар заприватизацията.

Правителството си поставя за цел да спести 1 процент от брутния вътрешен продукт (БВП) от намаляване на разходите за пенсии през 2016 г., като сложикрай на ранното пенсиониране.
По-рано бе съобщено, че възрастта за пенсиониране ще се повиши на 67 или 62 години с 40 години осигурителен стаж.

В замянана мерките Атина очаква финансиране на стойност 53,5 милиарда евро, за да покрие задълженията си по заемите до края на юни 2018 г.

Какво и на кого дължи Гърция до 2020 г. >>

Съгласно предложението, Гърция трябва да получи парите от спасителния фонд на еврозоната – Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ). Атина вече подаде молба за 3-годишен заем от Механизма. В рамките на ЕСМ трябва да бъде осъществена третата спасителна програма за Гърция.

Лявото правителство на премиера Алексис Ципрас заяви, че парламентът ще гласува предложениятаднес следобед преди извънредната среща в неделя на европейските лидери.
Съгласуването на тази програма с всички страни от ЕС на 12 юли е на практикапоследният шансГърция да остане в еврозоната, отбелязват агенциите.

Говорителят на парламентарната група на управляващата партия СИРИЗА Никос Филис изрази увереност, че гръцкият парламентще даде мандатна правителството да договори с кредиторите споразумение „пари срещу реформи“.

Вътрешният министър на Гърция Никос Вуцис също е оптимист, че страната ще успее да договори „добро споразумение“ с кредиторите.
„Оптимисти сме за много добро споразумение. Ще го обсъдим и аз съм оптимист, че всичко ще мине добре“, заяви Вуцис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *