Гърци купуват агнешко за 11 лв./кг.

Това каза председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов, който е и овцевъд в кооперацията „Родопски звън” в Кърджали.
По думите му цената за клане и разфасоване на едно агне в кланицата струва на овцевъдите е 7 лева.  5,5 лева е пък цената  на фермерите за килограм живо тегло, предаде Фокус.
Тази година цената  е сравнително добра за животновъдите. Тя леко се покачи, след като държавата въведе ред и организация в клането на животните в рамките на ограничителните мерки заради шапа в Бургаско. В началото на кампанията по изкупуване на месото имаше цени от 4,5 лева за килограм живо тегло заради наложен натиск.
Нито един овцевъд не се възползва от наредбата за директните продажби да пласира директно стоката си в търговската мрежа, каза Синапов. Според него наредбата е твърде сложна за животновъдите. Стопаните нямат право да колят животните си във фермата, а трябва да използват лицензираните кланици.
„За мен директната продажба е потребителят да стигне до мен и да си купува директно от мен. Аз в момента, в който продам моя продукт, търговецът започва да определя цените на стоката. За мен директната продажба е да има право потребителят да дойде в моята ферма, аз да му заколя агнето и да му го продам. Това сега не е позволено. Изискванията за продажба на месо да твърде сложни“, обясни той.
Ако изискванията към фермерите бъдат променени, според Синапов хората са щели да си купуват много по-евтино агнешко тази година. По думите му в търговската мрежа месото е твърде скъпо.

 
Финанси
 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *