Г-20: Финансирането на терористичните организации е ключова тема на срещата

Въпросът със свръхпроизводството в световен мащаб  се изостря от слабото възстановяване на глобалната икономика и потисканото пазарно търсене. Това заявяват финансовите ръководители на държавите от Г-20, в проектоизявление от срещата си в китайския град Чънду.
Агенциите припомнят, че САЩ и Европа обвиняват Китай, който произвежда половината от стоманата в света, че поддържа твърде много заводи с държавна помощ и така създава условия за дъмпинг. Участници в срещата призовават да се ограничи прекомерният производствен капацитет и подпомагането му със субсидии, защото това води до пренасищане на пазарите, затваряне на предприятия и съкращения на работни места.Темата „Брекзит“ е сред въпросите, които ще бъдат обсъдени от водещите икономики в света в Чънду. Вотът от проведения преди месец във Великобритания референдум води до несигурност в световната икономика, посочи  Лоу Дзиуей, министър на финансите на Китай, който е домакин на форума. По думите на министъра страните-членки на Европейския съюз са били в добра позиция, за да преценят потенциалните икономически и финансови последици от Брекзит.

Решението на Великобритания за излизане от Съюза може да доведе страната до положение на относителна икономическа изолация и да сложи край на текущата тенденция тя, също като големите западни икономики, включително и САЩ, и страните от ЕС, да бъде подкрепяща за икономическата глобализация като цяло.
Притеснения изрази и Анхел Гурия, генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие:
Миграционният въпрос не оказва пряко въздействие върху растежа – в действителност в някои случаи може би именно той може да предизвика по-голямо търсене, но един Брекзит  е смущаващ, тъй като не беше очакван. Необходими са години, за да бъде изследвана тенденцията в цялост.
Друга важна тема, която ще да бъде разгледана на срещата, ще бъде намаляващия през последните три години икономически растеж и реализацията на устойчивото развитие на световната икономика на негов фон, посочи канадският финансов министър Бил Морно:
Осъзнаваме, че глобализацията, т.е  либерализацията на търговията, има положително въздействие в световен мащаб, но и знаем, че е необходимо да гарантираме положителното отражение на този тренд над гражданите. Именно той ще им даде повече вяра в бъдещето и заради това в рамките на форума ще бъде обсъден.
Зачестилите терористични нападения от близките дни превръщат в ключова тема на срещата в Китай и финансирането на терористичните организации, допълни Монро:
Един от въпросите, заложен в дневния ни ред, е как да ограничим притока на финансиране към терористичните организации – това е един от най-належащите въпроси в този момент.
Financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *