Г-7 останаха разединени

Те се споразумяха да прилагат различни стратегии за всяка страна – коментира Financial Times.
Министрите обясниха, че няма да има координиран план, тъй като сега за разлика от 2008 г. проблемите са различни, а някои страни имат ограничено пространство за маневриране. Те обнародваха общо комюнике – само за да не бъдат обвинени, че не са казали нищо – в което се повториха общите фрази „ръст, насърчаващ фискалната консолидация“ и „общи усилия на глобално ниво за постигане на силен, устойчив и балансиран растеж“.
Отделни представители на Г7 са отбелязали, че това ще бъде първата от поредица срещи през тази есен. Световните икономически сили са сериозно притеснени от пазарните реакции и от липсата на доверие в еврозоната.
Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър е посочил: европейските лидери напълно разбират сериозността на ситуацията. Г7 заедно с МВФ се ангажира да помогне за решително справяне с кризата в Европа.
Друг висш американски политик е допълнил, че някои от разногласията между Европа и МВФ за количеството нужен капитал за европейските банки са разрешени. Фондът е понижил първоначалните си прогнози, които са възмутили в първия момент европейските министри.
Британският финансов министър Джордж Осбърн е изразил подкрепа за опитите на САЩ да постигнат по-силен растеж чрез комбинация от данъчни съкращения и правителствени разходи – но не това е решението за Великобритания. „Днешните разговори подкрепиха плановете за фискална консолидация на страните с висок бюджетен дефицит като нашия в Британия“.
САЩ е изправен пред различни предизвикателства и ограничения, тъй като доларът играе ролята на световна резервна валута, посочил е още Осбърн. Но финансовите лидери в Германия не са били толкова дипломатични. Според тях идеята за повече стимули противоречи на международните съглашения, сключвани по-рано в рамките на Г7 и Г20 за всеобщо съкращаване на бюджетните дефицити, по-специално ангажиментът от 2010 г. до 2013 г. дефицитите да бъдат намалени наполовина.
Французойката Кристин Лагард, която наскоро оглави МВФ като управляващ директор на Фонда, в Марсилия се е чувствала като в свои води. Тя е призовала за незабавно и смело действие в „тази опасна фаза на икономическото възстановяване“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *