Даваме близо 40 % от заплатата си за храна

Днес социологът Андрей Райчев заяви в ефира на бТВ, че в момента около 36-37% от доходите на българите отиват за храна. „Опасявам се, че този процент ще расте. В България търговците задържат изкуствено цените засега, от страх, но това няма да продължи дълго“, смята Райчев.

От своя страна, Георги Попов от Асоциацията на хлебопроизводителите заяви, че цените на хляба са ниски. Той подчерта, че за една година са се вдигнали два пъти цените на суровините и категорично отрече да има картел в хлебопроизводството. „При 4300 фирми, 60% от които в сивия сектор, как може да говорим за картел“, посочи Попов.

Павел Кърлев, председател на Федерацията за защита на потребителите, предложи да направим като във Франция и да пуснем един вид хляб с една цена. Кърлев посочи, че трябва да знаем и какво е съотношението на цената на пшеницата в цената на хляба.

Пи-ар специалистът Арман Бабикян пък отбеляза, че няма проблем да се направи картел, когато 60% от производителите са в сивата икономика. Той се пошегува, че когато минисърът на земеделието Мирослав Найденсов се занимае с някой продукт, цената на продукта скача.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *