Дават на съд мистър “Европроект”

Консултант по европроекти. Координатор за София на Национално сдружение за спасение на отечеството. Барета. Специалист по връзките с общините. Познавач на всички нови програми, финансирани от Европейския съюз. Експерт по изготвяне на проекти за кандидатстване. Притежател на лоби в политическите среди. Дистрибутор на бяла и черна техника от най-престижни марки. Това са различните лица, с които се е представял 30-годишният Борислав Даневски пред хора от бизнеса в цялата страна, включително и в Пловдив. Ерудиран, компетентен, приказлив, със знания в различни области.
Чарът на Даневски омайва управителя на пловдивската строителна фирма “Карат Перфект” ЕООД Петър Петров. Запознава ги техен общ познат, който препоръчва Даневски като консултант по изготвяне на европроекти, комплектоване на документацията по тях и кандидатстване за усвояване на средства от еврофондове. Фирмата е известна с активната си строителна дейност, като работи предимно с общини. Мистър “Европроект” се оказва на подходящото място при подходящите хора. Тъй като общините не разполагат със свободни средства, фирмите, които финансирали изработването на проектите и кандидатстването по различни европейски програми, имали шанс впоследствие да участват в реализацията на проектите.
Даневски и Петров провеждат серия от разговори, в които набелязват приоритетите на фирмата. Сред тях са модерен фотоволтаичен парк, изграждане на спортни площадки, на други сгради с обществено значение. Даневски свободно цитира имената на кметовете на общините “Родопи”, Съединение. Сочи ги като свои клиенти по други проекти. Сключва четири договора със строителната фирма за консултантски услуги. Междувременно продължава да заблуждава управителя, че работи с различни общини в района. Впоследствие кметът на Брезово потвърждава, че е имал среща с господина, който предлагал услугите си за кандидатстване за проекти за рехабилитация на стадионите в Брезово, Пъдарско и Борец. След направено запитване до изпълнителния фонд на ДФ “Земеделие”, от разплащателната агенция се получава отговор, утвърден от министъра на земеделието, че Даневски не е назначен на работа във фонда и спекулира с името му, като се представя за консултант. Кметът на Кричим също за малко да стане “клиент” на измамника. Пред него Даневски се хвалел, че има лобита в държавните институции и с тяхна помощ може да получи одобрение за финансиране.
“Ние сме теглили кредити, за да му дадем пари на него, впоследствие се усъмних, но вече имах 4 договора подписани”, разказа пред “Марица” Петър Петров. Той дори дал служебен телефон на бъдещия си “консултант”, за да говорят безплатно. Впоследствие, когато си върнал СИМ-картата,започнали да му се обаждат денонощно други хора от цялата страна, измамени от Даневски. По четирите договора фирмата е превела на мистър “Европроект” на различни траншове общо 12 065 лева.
“Идваше на всички срещи с БМВ Х5, представяше се за консултант с големи възможности, впоследствие разбрах, че има една педя досие в полицията, казва Петър Петров. Той самият се съмнява, че някога ще успее да прибере обратно парите си от Даневски. Проучил е възможностите и е установил, че на негово име не се води никаква собственост, а измамени от него го търсят от цялата страна, най-вече от София, Бургас и Пловдив.
С опасния си чар Даневски успял да заблуди служителка във фирмата, че е дистрибутор на известни фирми за бяла и черна техника и може да є осигури елуреди с отстъпка от 30 до 50 процента. Измамникът прибрал кеш от жената 13 455 лева за 40-инчов телевизор “Самсунг”, хлебопекарна, климатик и още техника. В крайна сметка не є доставил нищо, а в търговската верига потвърдили, че Даневски ползва карта като клиент, но никога не е работил за тях.  “Знам, че Даневски е осъждан много пъти, но само на глоба, явно някой стои зад гърба му”, категоричен е Петров.Действително в досието му има три присъди за различни измами, като наказанията му са съответно глоба в размер на 300, 500 и 600 лева.
Срещу Даневски са повдигнати обвинения в измама, а делото срещу него е внесено в Районния съд.
БОМБА
Самоделна бомба избухна под мерцедеса на Даневски на ул. “Солунска” в София преди време. Колата е взета под наем с обещанието, че ще бъде закупена. Според полицията причината за взрива са неуредени сметки.

Галина Константинова, в-к „Марица“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *