Дават на Темида митничари и нотариус

Жоро Главата и Янко Лудия попаднаха в черния списък

Прокуратурата затрупа съда с 32 обвинения за месец

Митничари, зам.-кмет и журналист ще застанат на подсъдимата скамейка. Обвиненията им са сред 32-та обвинителни акта, внесени в съда само през последния месец, съобщиха от прокуратурата вчера. За пороя от приключени дела предупредиха в началото на октомври главният прокурор Борис Велчев и МВР шефът Румен Петков.

Пред Темида ще застане шефът на отдел „Митническо разузнаване и разследване“ в Благоевград Димитър Ризов. Той е привлечен за това, че е нарушил служебните си задължения и е нанесъл щети на държавата с близо 5000 лева.

За взимане на по 1000 евро подкуп пред закона ще отговарят и митничарите Атанас Михайлов и Светлин Велков.

В съда е и обвинителният акт срещу журналиста от в. „Новинар“ Ангел Зафиров, който вдигна полицията на крак с фалшива бомба в центъра на София. Зафиров реши да изпробва рефлексите на униформените, като остави кашон с опасни течности в метростанцията до Президентството през септември. Тогава на мястото пристигнаха 6 полицейски екипа, сапьори от ДОТИ и полицейски кучета.

На съд за хулиганство в столичното заведение „Син Сити“ отива и синът на взривения сикаджийски бос Стоил Славов – Георги, известен с прякора Жоро-Главата. Обвинен е, че на 6 септември 2006 г. заедно с 20-ината си охранители отказал да остави оръжието си при влизане в дискотеката и хората му предизвикали сбиване.

Прословутият пернишки „герой“ Янко Ваташки-Лудия пък ще отговаря пред Темида за склоняване на Недко Асенов към хомосексуални действия и разпространяване на порнографски материали. Скандалът гръмна през юли, когато стана ясно, че Лудия е снимал извращения в Софийския затвор с мобилния си телефон.

В съда влиза и поредното дело срещу скандалния нотариус Слави Крашевски. То отново е за съставяне на документи с невярно съдържание. По данни на прокуратурата Крашевски е абсолютен рекордьор в „бизнеса“ с около 60 висящи дела за измами и незаконно прехвърляне на коли и недвижими имоти. По разпореждане на Софийски градски съд на 27 април 2006 г. кантората му бе запечатана от зам.-шефа на Софийски районен съд Стефан Кюркчиев. Крашевски вече има условна присъда от 2 г. затвор и е лишен от правото 1 г. да роботи като нотариус. При ново наказание ще трябва да излежи и условната си присъда.

На съд отива и бившият изпълнителен директор на „Хидрострой – Арда“ ЕООД в Кърджали Любомир Бояджиев. Той е обвинен, че е превишил властта си с издаването на запис на заповед, с която е задължил представляваното от него дружество с 93 000 лв. Проблемът на Бояджиев е, че не е имал правото да подписва подобен документ.

Пред съда ще бъде изправен и следовател Николай Вълчев – за издаване на фалшив документ, с който помогнал да бъде прекратено наказателно преследване срещу уличения в престъпление Янчо Николов.

Сред обвинителните актове, за които Велчев и Петков се договориха да влязат в съда до края на октомври, е и този срещу Росен Медарски, обвинен за убийството на Иван Бояджиев. Полицията го разкрива, след като открива куршум, забит в тавана на къщата на Медарски, и гилза в септичната яма. Според експертизата, направена в Научния институт по криминалистика и криминология към МВР, „оловото“ от тавана и куршумите, извадени от трупа на Иван Бояджиев, са изстреляни от един и същи пистолет. Медарски е с богата биография, има десет присъди за кражби, рекет и незаконно притежание на боеприпаси.

В списъка е и делото срещу Георги Георгиев, който от 1 януари 2004 г. до 30 май 2005 г. води фалшиво счетоводство, за да спести 54 100 лева данъчни задължения на фирма „Агро 2002“ ЕООД. На подсъдимата скамейка ще седнат и побойници полицаи, крадци на църковна утвар.

Местната власт ще „представлява“ в качеството си на подсъдим зам.-кметът на община Рудозем Фердо Аргацки за съставяне на фалшив документ. Животновъдът Али Джафер Чауш пък ще пледира за невинност, след като опитал да получи облекчено кредитиране от Държавен фонд „Земеделие“, представяйки неверни данни.

Таня Красимирова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *