Давос иска общо бъдеще в един разединен свят

Давос, малкото швейцарско градче, отново ще е в центъра на световните медии до края на тази седмица. И отново поводът е познат и очакван: политици, бизнес лидери, банкери и знаменитости се събират под мотото „Да създадем общо бъдеще в един разединен свят“. Събитието се провежда на фона на тревожната обстановка в целия свят, пише Ройтерс.
Докладът за глобалните рискове, публикуван от Световния икономически форум (СИФ) миналата седмица, показа, че мнозина отчитат засилване на риска от политическа и икономическа конфронтация между водещите сили тази година. Доналд Тръмп, който ще бъде първият действащ американски президент, който ще посети Давос след Бил Клинтън през 2000 година, е източник на голяма част от това безпокойство след изпълнената му със сътресения първа година на власт.
Форумът започва днес с реч на индийския премиер Нарендра Моди и ще приключи в петък. Очаква се тогава Тръмп да говори пред голямата аудитория, пред която миналата година китайският президент Си Цзинпин предложи да запълни празнината в световното лидерство, създадена от отдръпването на САЩ.
Френският президент Еманюел Макрон ще говори пред форума в сряда (24 януари), като ще предложи собствената си „диагноза“ за глобализацията и ще представи идеите си за борба с нарастващото неравенство, глобалното затопляне и засилването на национализма.
Към Макрон ще се присъединят германският канцлер Ангела Меркел, която се връща на международната сцена след месеци на политическа безизходица у дома, и италианският премиер Паоло Джентилони.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също ще се обърне към участниците, завръщайки се в Давос след 20-годишно отсъствие.
Форумът тази година ще включва и няколко панела, посветени на сексуалното насилие като знак на уважение към движението #MeToo.
След критиките през предходни години, че не представлява жените, СИФ тази година определи седем жени за съпредседатели, сред които са ръководителката на Международния валутен фонд Кристин Лагард и Джини Ромети, шефката на Ай Би Ем (IBM).
Сред другите присъстващи лидери са премиерът на Великобритания Тереза Мей, израелският премиер Бенямин Нетаняху, няколко африкански лидери, включително новият президент на Зимбабве Емерсон Мнангагва.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *