Давос: от манджата „Тръмп, Путин и Меркел“ до сагата „Междузвездни войни“

Давос в красивата зимна Швейцария – мястото на ежегодните икономически срещи на водещи страни и икономики в света, стартира, ако не изненадващо, то поне малко нечаквано и встрани от традицията. Ако в предварителния дневен ред бяха залегнали такива теми  като бедността – бич номер №1 на човечеството,  както и факта, че осем от най-богатите хора на планетата имат толкова богатства, колкото пари притежават всички хора по света, съществуващи под границата на мизерията, и т.н. Но явно появата на Тръмп на сцената, както и предстоящите избори във водещите страни-членки на Евросъюза – Франция и Германия, наложиха, поне в началото на деловата работа, известен политически отпечатък върху първите изяви на ораторите.

Едно от тези първи послания бе, че избраният президент на САЩ Доналд Тръмп желае да поддържа добри отношения с германската канцлерка Ангела Меркел въпреки полемиката, породена от неговите изявления през уикенда, заяви днес в Давос Антъни Скарамучи, съветник на Тръмп и член на неговия преходен екип, предаде Франс прес.  „Доналд Тръмп иска да има добри отношения с Меркел и с руския президент Владимир Путин“, заяви Скарамучи. Нещо повече, той предсказа: „В идните шест месеца на тази година отношенията на САЩ с ЕС ще бъдат по-силни от когато и да е било“.
Скарамучи каза още, че Тръмп е човек на мира, който не иска да има лоши отношения с хората и не смята Европа за слаба. Съветникът на Тръмп обаче добави, че отношенията между Вашингтон и Брюксел не трябва да бъдат като досегашните. „Мисля, че Тръмп каза нещо важно, в което вие в Европа трябва да се вслушате, а именно, че ние трябва да подготвим нашите структури, нашите съюзи и нашите споразумения за 21-и  и 22-и век, а не да ги остави такива, каквито те са били през 20-и век“, подчерта Скарамучи.
Относно НАТО съветникът на Тръмп каза, че алиансът работи, но има неща, свързани с него, които се нуждаят от промяна. Той допълни, че някои „части от алианса“, както каза Тръмп, са отживелица, предаде Ройтерс. Това е познатата идея на Тръмп от предизборната кампания, когато настояваше всеки член на Алианса да си плаща участието, а не САЩ да теглят основно разходите по поддръжката на съюза и участието му в различните регионални конфликти.
Тези коментари от Скарамучи бяха направени след  интервюто на Тръмп за вестниците „Таймс“ и „Билд“, в което той определи миграционната политика на Меркел като катастрофална и приветства Брекзит, отправяйки същевременно критики към ЕС. Това породи вълна от реакции сред европейските лидери. По този повод Скарамучи препоръча на хората да свикнат със стила и „автентичността“ на Тръмп и да възприемат това „като нещо ново, не като нещо будещо безпокойство“.
В Давос Скарамучи се отсрами и все пак засегна и  някои финансови въпроси. Той каза, че дефлацията играе в икономиката такава разрушителна роля, както бойната космическа станция „Звездата на смъртта“ от сагата „Междузвездни войни“, предаде ТАСС.
Според него дефлацията в комбинация с укрепването на долара задушават икономическия растеж и водят до натрупване на дълга. Това накрая може да доведе до нова глобална криза.

Заслужава се се отбележи, колкото и да е малко в сравнение с големите амбиции, които си поставят организаторите – това е българското участие, разбира се, не туристическото, в работата на срещата в Алпите. За тринадесета поредна година Тихомир Каменов е единственият българин на Световния икономически форум (World Economic Forum, WEF) в Давос, Швейцария.

Припомняме, че WEF е международна неправителствена организация, създадена през 1971 г. от професора по икономика Клаус Шваб. Всяка година в рамките на събитието се провеждат срещи на водещи световни бизнес и политически лидери, интелектуалци и журналисти, които дискутират актуалните глобални теми и заедно търсят решения. През 2004 г. във Варшава, по повод присъединяването на първите десет източно- и централноевропейски държави към ЕС, Каменов получава официална покана за членство във форума лично от основателя, професор Клаус Шваб. Тихомир Каменов е основател и председател на фирмената група „Търговска Лига“. Днес той публикува в Туитър въпроси към президента на Китай и председател на Китайската комунистическа партия Си Цзипин. Въпросите се очаква да предизвикат широк интерес и да получат отговор на стартиралия форум в Давос (15-20 януари 2017 г,), където се очаква участие да вземе и китайският лидер.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *