Дадоха още 125 млн. евро за по-ранното спиране на блоковете на АЕЦ „Козлодуй“

Участниците в 13-та сесия на Асамблеята на донорите на Международен фонд „Козлодуй“, администриран от ЕБВР, одобриха всички предложени от българската страна споразумения за безвъзмездна помощ за проекти в ядрения и неядрения сектор за страната на обща стойност над 125 млн. евро.

България ще получи допълнително 11,84 млн. евро за преработка и конденциониране на твърди радиоактивни отпадъци, както и други 20 млн. евро по програмата за извеждане от експлоатация на двата блока 3 и 4-ти на АЕЦ, съобщиха от пресцентъра на МИЕ.

Донорите на Международния фонд „Козлодуй“ решиха също така да компенсират предсрочното затваряне на част от реакторите на АЕЦ „Козлодуй“, като финансират изграждане на нова топлоцентрала в Козлодуй на обща стойност 39 млн. евро.

По време на срещата министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и директорът на дирекция „Ядрена безопасност“ на ЕБВР Винс Новак подписаха 5 споразумения на обща стойност 55 млн. евро в рамките на стратегията за намаляване на отрицателните последици от по-ранното извеждане от експлоатация на блоковете на АЕЦ „Козлодуй“.

Петте споразумения са насочени допълнително финансиране за ТЕЦ „Марица Изток 2″ ЕАД, НЕК ЕАД, както и изграждане на газопровод в Силистра. Със предоставените средства ще се рехабилитира също така и уличното осветление в 20 общини, както и ще се предрпиеме саниране на обществени сгради.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *