Даниела Бобева: Въвеждаме строг контрол върху бързите кредити

Терорът на монополите е по-голям от този на банките, но задлъжнялостта на хората към банките и небанковите институции е сериозен проблем и правителството вече предприема мерки за решаването му. Това каза вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева в ефира на ТВ7.

Тя съобщи, че според проучванията най-засегнати са около 10% от домакинствата, които се отличават с много ниски доходи, най-малко един безработен и поне шест месеца неплащани вноски по кредити. „Именно те са целевата група на правителството по отношение на задлъжнялостта“, посочи вицепремиерът.

Тя припомни, че потребителският кредит е регулирана област в България от 2007 г., когато у нас е въведено европейското законодателство. Нерегулиран сектор остават т. нар. бързи кредити до 400 лв. Те се отпускат основно от небанкови институции и лихвите по тях са толкова големи, че се стига до лихварство. Според нея, че контролните органи също не са свършили добре работата си. „Правени са проверки и са издавани предписания, но смятам, че трябва радикална промяна в начина на контрол“, каза тя. Мнението й е, че с небанковите институции трябва да се занимава не Комисията за защита на потребителите, а Комисията за финансов надзор, те да преминат от регистрационен на лицензионен режим и то при по-високи изисквания, включително към капитала им.

Вицепремиерът припомни, че миналата седмица правителството прие законопроект за промяна в Закона за защита на потребителите, с който се предлага и кредитите под 400 лв. да преминат по общия режим. „Очакваме това да доведе до по-сериозно обмисляне от кредиторите преди да се отпусне исканата сума“, каза Даниела Бобева.

Именно липсата на сериозен анализ и от страна на кредитополучателите, и от страна на кредитодателите на кредитоспособността на гражданите тя определи като основен проблем. Според изследването 68% от хората, които вземат кредити, не очакват подобряване на положението си, а друга голяма част смятат, че то ще се влоши. Когато вече не могат да обслужват кредитите си, те първо свиват разходите, след това се обръщат за помощ към близки и роднини, а много малко от тях търсят диалог с кредитора. По тази причина започва кампания за финансово образование на гражданите, съобщи Даниела Бобева. Тя каза, че едновременно с Министерството на труда и социалната политика се готвят мерки за свръхзадлъжнелите семейства, като например създаването на специални звена, които да им представят съвети.

Работи се и по нов закон за свръхзадлъжнялостта, който да регламентира личните фалити. „Това ще даде перспектива и за двете страни“, коментира тя. Освен това се подготвя регламентация за създаването на извънсъдебен орган, който да разрешава споровете между кредитори и кредитополучатели в по-бързи срокове и при зачитане на интересите и на двете страни. Очаква се до месец и половина нормативната уредба да е готова и от следващата година този орган да заработи. Даниела Бобева посочи, че във Великобритания по този начин се решават 40% от случаите.

Вицепремиерът съобщи, че е готов и третият пакет от мерки за намаляване на административната тежест. Той е за облекчаване на режимите по отношение на строителството. В понеделник през интернет страниците на правителството и на областните администрации ще бъде пуснат нов сайт, който ще информира гражданите за всички отменени и облекчени режими. Информация с това съдържание ще бъде поставяна и в офисите, предоставяли до момента съответната услуга. „Това ще помогне на гражданите и бизнеса да се ориентират в облекченията, които могат да ползват“, е мнението на Бобева.

Помолена за коментар на студентските протести, тя изрази желание да изнесе лекция по темата в УНСС, където е преподавател. „Нормално е, когато си млад, да протестираш в името на някаква кауза. Студентите винаги са били активни. И някои от нас са протестирали в миналото, студентски протести съпровождаха и промяната през 1989 г. За разлика от нашето поколение, сега те имат шанс да избират дали да останат или да заминат. Нашата цел е да им създадем условия за развитие тук. Ние сме правителството, което направи най-много за борба с младежката безработица и продължаваме да реализираме инициативи, които да им позволят пълноценна реализация в България“, каза Даниела Бобева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *