Даниела Бобева: Забавянето на българската икономика ще продължи

Имаме забавяне на българската икономика и то ще продължи, заяви пред БНР икономистът проф. Даниела Бобева.

     „Най-важното е да диверсифицираме износа, да подобрим състоянието на институциите и то радикално, както и да се чуват повече гласове“, каза тя в предаването „Неделя 150“.

Резултат с изображение за даниела бобева

 

Това, към което трябва да се стремим, са другите догонващи икономика, като Полша, Чехия, Унгария, дори и Румъния, подчерта икономистът и добави:

„Всички тези икономики растат с 4,4, а ние растем с 3,5 в най-добрия случай. Ние изоставаме и спрямо тези държави. Постигнатият растеж изобщо не трябва да ни радва, защото това са последните тримесечия, в които ние ще имаме що годе някакъв растеж“.

Всяка лоша новина за Германия е още по-лоша за нас

Всяка лоша новина за Германия е още по-лоша за нас, защото тя е локомотивът на българската икономика, отбеляза Даниела Бобева и посочи отчетеното от германската икономика:

„За последното тримесечие те отчетоха 0,1 растеж, което е на ръба на рецесията“.

Инфлацията ще расте

България има отрицателно търговско салдо вече повече от 20 години, припомни икономистът. По думите й износът ни губи все повече своята конкурентоспособност. За нея един от големите проблеми е инфлацията:

„Ние сме една от страните с най-висока инфлация в ЕС. Тя е още по-висока – движи се към 5,1 на годишна база спрямо август по отношение на храните. Това удря хората по джоба. Голяма е инфлацията и заведенията за обществено хранене – около 7,6. Инфлацията, свързана с храните, през последните 2 години постоянно нараства и бута нагоре общата ни инфлация. Очакваме и от петрола да има нови промени, т.е. инфлацията ще върви нагоре, което не е добра новина за икономиката“.

България няма да е подготвена за евентуална криза

Бобева бе категорична, че не можем да очакваме България да влезе подготвена в евентуална нова икономическа криза:

„Пропуснахме шанса в добрите времена след кризата да направим най-важните структурни реформи, да си оправим къщата, за да можем да посрещнем много по-подготвени новия цикъл“.

Страдаме от недоинвестиране

Българската икономика страда от недоинвестиране, а без инвестиции няма растеж и догонване, обясни още икономистът.

Отрицателно е и миграционното салдо

Тя добави и друг проблем – България остава с отрицателно миграционно салдо, т.е. излизащите са много повече от връщащите се в страната. По думите й най-високият отрицателен миграционен баланс е в групата между 20 – 29-годишни. В тази възрастова група влизат 15 хил. лица годишно. Повечето връщащи се са в групата между 60 и 69-годишни, каза тя:

„Ние губим от свободното движение на хора като икономика и човешки капитал. … Говорим за съвършено различен модел на миграция, при който има голяма част от активната и качествената ни работна сила, която се движи в различни държави в ЕС, работи там и ако се връща, то е временно“.

БТПП: Данните ни са по-добри от средните за ЕС

Данните за българската икономика са доста по-добри от средните за ЕС, заяви от своя страна Цветан Симеонов – председател на Българската търговско-промишлена палата. По думите му обаче това не трябва да ни успокоява:

„Всяко едно успокоение може да доведе на по-късен етап до значително по-сериозни щети за икономиката“.

Рецептата за Европа

Рецептата за Европа е да продължи търсенето на нови пазари, подчерта Симоенов пред „Хоризонт“ и обясни:

„Очертаващите се на определени места търговски войни, затруднения в международната търговия трябва да бъдат компенсирани по някакъв начин“.

Цветан Симеонов отбеляза, че не се използват влезлите в сила споразумения между ЕС и Япония, ЕС и Корея. Затова, по думите му, един от приоритетите на Асоциацията на европейските палати ще бъде именно в тази посока, информира  bnr.bg.

Имаме да решаваме стратегически задачи

България има да решава стратегически задачи, за да може да привлече инвестиции, посочи още той:

„Имаше някакви проблясъци за борбата с корупцията, но това не е достатъчно. Не е добра работата на съдебната система и някак не се вижда и добра светлина в края на тунела. Без тези две неща малко трудно ще привлечем нови големи инвеститори“.

По думите му има и добра новина – 95% от инвеститорите, които вече са в България, планират разширяване на инвестициите си.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *