Канеман – психологът в икономиката

В този материал предлагаме на вашето внимание кратък обзор на биографията и работата на Даниел Канеман – психолог в областта на поведенческата икономика, хедонистичната психология и психологията на разсъждаване и вземане на решения.

Канеман е почетен професор по психология на Принстънския университет. Член е на много престижни организации и на Американската психологическа асоциация. Той е роден в Израел, където се премества неговото семейство от Литва. Даниел Канеман често е споделял, че окупацията на нацистите е една от значимите и дулбоки причини да прояви по-задълбочен интерес към психологията. В живота на Канеман има една истинска интересна история свързана с непринудена среща с немски офицер, който вместо да му потърси обяснение, защо не се спазва вечерният час, който е бил въведен за евреите по онова време. Немският офицер прегръща детето Даниел Канеман тогава, показва му снимка на малко дете и му дава малка сума пари и оставя да си върви. Това предизвиква дълбок размисъл в детския ум на Канеман за това колко сложни са хората всъщност и какви пластове съдържа човешеката личност.

Канеман се дипломира с бакалавърска степен по психология и втора степен от Еврейския университет през 1954г. По-късно той се включва в работата в отдел по психология на отбранителните части на Израел. Там, той е трябвало да разработва тестове за оценка на кандидатите за офицери във военното училище.  Работата му в тази структура оставя положителен отпечатък върху развиването на умения в тази специфична изследователско-приложна област. Малко по-късно заминава за САЩ. Годината е 1958, а поводът е следване за докторат по психология в Калифорния, в Бъркли. Съпругата на Даниел Канеман също работи в психологическата научна област в Принстън.

Именно в САЩ започва един от най-продуктивните периоди в работата му, чрез изключително ползотворното взаимодействие и сътрудничество с неговия съдружник и приятел Амос Тверски. Заедно двамата публикуват поредица от материали и статии в сферата на вземането на решения. Кулминацията на този творчески период е завършването и публикуването на тяхната „Теория на перспективата“, което се случва през 1979г. Именно тази теоретична разработка му донася признание и Нобелова награда за икономика за 2002г.

По отношение на неговата чисто академична дейност, тя практически започва в Еврейския университет в Йерусалим през 1961г. Ранните му интереси и теоретични разработки са свързани с работа върху така нареченото визуално възприятие и внинмание. По-късно заема академични длъжности в Мичиганския университет, Кеймбридж. Важно е да се обележи, че той е научен сътрудник в Център за когнитивни науки и ключов преподавател по психология в Харвардския университет през 60-те години на двадесети век.  Удостоен е с множество награди на престижни институти и организации. Приносът на Канеман в сферата на поведенческата икономика е безспорен, полезен и практичен, което надгражда и обогатява теорията и нейната приложна част в реалните икономически процеси и ролята на личността в тях.

 

Митко ДИНКОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *