„Данске банк“: Банкрут заплашва България

Eкспертен доклад на Ларс Кристенсен, началник на отдела за проучване на нововъзникващите пазари в датската национална банка „Данске банк“ (Danske Bank), предупреждава, че банкрут заплашва България.
„Смятаме, че има голям риск българският възход да се превърне в сериозен банкрут. Нереалистичните и неосъществимите проекти и измами на пазара за недвижими имоти заплашват икономическата стабилност на страната“, се посочва в оценката на датския специалист, цитирана от британския вестник „Обзървър“.
Предупредителните светлини за зараждането на нова финансова буря мигат в Източна и Централна Европа. Украйна и Унгария вече поискаха от Международния валутен фонд спасителен план, за да избегнат финансовата криза, която заплашва да доведе до фалит Исландия, пише вестникът.
Редица икономики са на ръба на краха, след като години наред отпускаха лесно кредити, които подхранваха нестабилни проекти за недвижими имоти, потребителския бум, нарастващата инфлация и все по-големите дефицити по текущите сметки, допълва изданието.
В документа на „Данске банк“ се отбелязва, че финансови трудности вече имат и трите балтийски държави Литва, Латвия и Естония.
„В страни като Унгария икономиката е в състояние на свободно падане сега, когато чуждите банки и инвеститори изтеглят капиталите си и оставят страната да страда от остър недостиг на кредити“, се отчита в експертния документ, цитиран от „Обзървър“.
„Ако банките в новозараждащите се пазари рухнат, това ще постави под още по-голямо напрежение международната финансова система, в която дори малките трусове могат да породят още по-паническо разпродаване на акции на световните борси“, се предупреждава в доклада на датския експерт, цитиран от британския вестник.
Банковата система днес е толкова крехка, че само един малък трус може да я застраши. И тази опасност може да дойде именно от задаващата се буря в Източна и Централна Европа, завършва публикацията.
netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *