Данъците и пенсионeрите ще стимулират икономиката на Дания

Данъците върху дохода и повишаване на възрастта за пенсиониране са част от мерките, които датският премиер Ларс Льоке Расмусен обяви за подкрепа на слабия икономически растеж. Ръстът на датската икономика е по-слаб в сравнение със съседните държави Норвегия, Швеция и Германия. Датското правителство намали прогнозите си за растеж за 2016 и 2017 г. на 0,9 т.е. 1,5 на сто, отчасти поради решението от британския референдум за напускане на Европейския съюз , припомня Reuters.

Изоставането в растежа на икономическите дейности по отношение на съседите редица икономисти и политици приписват, между другото, уж заради щедрата система на социална защита и голямото данъчно облагане. Сега правителството предлага най-късно от 2025 г. да се намали данъчната ставка върху доходите на тези хора с годишен личен доход по-малък от един милион датски крони, т.е. 150 хиляди долара, а най-високата пределната ставка на данъка да слезе от 15 на 10 процента.

Премиерът също така представи предложение за увеличаване на държавните разходи с 0,5 процента годишно, до 22 милиарда датски крони през 2025 г., като фокусът ще бъде върху грижи за възрастното население, както и на образованието и въпросите на сигурността. Предлага се и по-рано повишаване на възрастта за пенсиониране от 67 на 67,5 години вече от 2025 г., а на 68 години през 2030 година.

Расмусен обяви и по-нататъшно затягане на заселническата политика, както и мерки за дестимулиране на инвестициите в недвижими имоти във вид на малки облекчения, свързани с изплащането на лихвите. Пакетът от мерки трябва да се одобри от датския парламент, а политическите преговори да започнат преди края на годината.

 

Публикацията подготви: Крум ПАНДОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *