Данъчната кампания приключи с успех

Данъчната кампания за деклариране на доходите на физическите лица приключи в офисите на НАП. Подадени са близо половин милион  декларации от физически и юридически лица. Малко под половината от тях са изпратени по интернет, подписани с електронен подпис или с безплатния персонален идентификационен код – ПИК. Сериозно се е повишил интереса към е-подаването на декларации от физическите лица.

Системата за онлайн деклариране продължи да работи до полунощ, а Централна поща в София приемаше декларации до 20,00 ч. на 2 май.

„Почти всяка втора декларация за доходите е получена онлайн тази година. Този интерес към е-услугите на НАП е разбираем, тъй като те спестяват разходи и време, както на администрацията, така и на гражданите“, коментира по повод края на кампанията Боряна Георгиева, директор „Обслужване“ в НАП.

Безспорно, за постигнатия резултат твърде голяма е заслугата на иновативните подходи и решения при провеждането на кампанията. Например затова и образователната програма „Влез в час с данъците“ и Лотарията с касови бележки на НАП бяха наградени в конкурса „BAPRA Bright Awards“, организиран от Българската ПР асоциация.

Международно жури оцени най-успешните ПР кампании в България, като отличи „Влез в час с данъците“ като проект, постигнал ефективен и дългосрочен резултат с ясна разпознаваемост. В продължение на 3 години приходната агенция реализира образователната програма, която има за цел да повиши данъчната и финансова грамотност на подрастващото поколение в България. Агенцията е пионер в дигиталното обучение сред младите със системата си за онлайн обучение, която беше въведена през миналата година.

Освен отличието на НАП в категория „Комуникационна кампания в публичния сектор“, агенцията получи и приз за Лотарията с касови бележки на НАП в категорията „Проект, реализирана от вътрешен ПР отдел“. Кампанията беше отличена като проект, демонстриращ нетрадиционен подход и високи и ефективни резултати. Данните след края на Лотарията показват пълно изпълнение на поставените цели и в двете направления на кампанията – ръст на приходите от преки и косвени данъци и подобрена информираност на обществото. В играта бяха регистрирани над 51 милиона касови бележки на стойност над 670 млн. лв.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *