Данъчната тежест расте

Данъчното бреме на българина расте, според проучване на икономистите от Института за пазарна икономика. Според изчисленията им, всеки българин работи средно малко повече от четири месеца за държавната хазна.Данъчната тежест расте.

Резултат с изображение за Данъчната тежест расте

Денят „Свободни от данъци“ настъпва по- късно.

Приходите заложени в бюджета тази година са над 38 млрд лв, а средно за един ден българите ще изработват по 289 млн. лв, информира btvnovinite.bg.

Икономистите отчитат, че данъчната тежест расте. „Покачване на осигурителната тежест с 1%, вноската за пенсии и другото покачване на акцизите върху цигарите, малки стъпки, които натежават”, изброява Петър Ганев от ИПИ.

Най-много дни ще отидат за да попълним приходите от ДДС и акцизи. А по-малко – за осигуровки, корпоративни и подоходни данъци и общински такси.

Изводът е, че през последните години се наблюдава устойчива тенденция датата да идва все по-късно, което означава, че реално изземваното от данъкоплатците нараства, а данъчната тежест е най-висока от кризата насам, твърдят от ИПИ. Този процес е съпроводен и с увеличаването на бюджетния дефицит след 2013 г., който предполага и т.нар. дни за отработване – това са дните, които в бъдеще ще трябва да изработим, за да попълним текущата дупка в бюджета. През 2016 г. ще останат близо 8 дни за отработване, а само за последните три години (2014 – 2016) натрупаният бюджетен дефицит (над 7 млрд. лв.) се равнява средно на пълен месец, в който данъкоплатците трябва да работят само за държавата.

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *