Данъчните фокусират семейни хотели през сезона

Данъчните служители на НАП ще правят изненадващи проверки в хотелите през лятото, за да установят реалната заетост. Това е станало известно по време на среща в Бургас между хотелиери, туроператори, представители на браншови организации в сферата на туризма. Инициатори организатори са специалистите от териториалната дирекция на приходното ведомство. Освен това данъчните вече активно проследяват и сайтовете за резервации. За срещата информираха от НАП-Бургас. Във фокуса на контролните действия ще бъдат и семейните хотели, и местата за настаняване от по-малък мащаб по Южното Черноморие. Ще се обменя активно информация с черноморските общини по отношение на заетостта на легловата база. Под данъчен мониторинг вече са поставени обекти с традиционно високи обороти през активния летен туристически сезон. Първите проверки на дискотеки в най-големия ни черноморски курорт – „Слънчев бряг“, вече са факт. Засилен ще бъде данъчният контрол и при концерти, фестивали и изложения.
Териториалната структура на НАП в Бургас ще събира и данни за луксозни автомобили, имоти и яхти, фирмена собственост, с оглед използването им за лични нужди и начисляването на данък „уикенд“.
От НАП уверяват, че никой няма полза от затваряне на търговски обекти по време на активния летен туристически сезон. За да не се случва това обаче, данъчното и осигурителното законодателство трябва да се спазват и касовите бележки да се издават не само при изрично настояване от страна на клиенти.
Сред основните акценти и цели на тазгодишната кампания ще бъдат бизнесът в сферата на туризма да се дисциплинира и да се повиши степента на доброволно спазване на данъчните и осигурителните закони. В случаите на умишлено укриване на обороти с цел избягване на данъчно облагане, законите ще се прилагат с цялата им строгост.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *