Данъчни и прокурори на лов за „мръсни пари“ в Пампорово

Държавата атакува строителите, МВР дебне банковите им сметки

[ 2006-11-06 ]Велислава Панова, Таня Киркова

Дни след като в Пампорово заваля първият сняг, данъчни служители и прокурори от цялата страна започват проверка за произхода на средствата, вложени в десетките нови хотели и заведения, които се строят в зимния курорт, съобщиха от Окръжната прокуратура в Смолян. По всяка верояност и останалите окръзи в страната, където има развит зимен туризъм, ще последват техния пример.

В Пампорово са издадени 156 разрешителни за строителни дейности, а едва зад 70 от обектите стоят реални инвестиции, казаха от районната прокуратура.

За масови проверки на произхода на парите, инвестирани в туристическия бранш, заговори още в края на септември вътрешният министър Румен Петков. Тогава той беше на посещение в Смолян и каза, че трябва да се знае откъде се взимат пари за огромните строежи в Пампорово.

Мръсните пари, с които са построени част от хотелите в родните курорти, отдавна вече са изпрани. Проверките за произхода на вложените капитали са закъснели с 4-5 години, коментираха тогава хотелиери по повод кампанията на МВР.

В Пампорово вече има 4 случая на спрени строежи заради липса на разрешителни. Става дума за проектите на фирмите „Интерлинг-БГ“ ООД – София, „Лазар Митаров“ и „Елитстрой“ ООД – Бургас.

Според мен проверката е жест към Брюксел, коментира пред „Новинар“ Благой Рагин, председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в България. Той обясни, че няма хотел в България, който да е построен или да се строи със свободни, готови пари. Дори тези, които имат средства, са ги сложили в банка, а теглят кредити, за да ги инвестират в хотел. В момента България е хит на Фондовата борса в Лондон за сделките с недвижима собственост, каза Рагин. Наблюдавал се бум на английски интереси, създаване на международни фондове и точно те строят в Пампорово и другите български курорти така наречените апартхауз. Това са хотели, в които отделните апартаменти се разпродават на зелено по 40-50 хиляди евро. Англичаните ги купуват, защото това са никакви пари за техния стандарт. Те могат да теглят кредит с 2 % годишна лихва и една година гратисен период. После ги отдават на туроператори, обясни Рагин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *