Датска мебелна компания ще инвестира 100 млн. евро в Божурище.

България вече става видима на европейската карта като добро място за логистика. След като преди две години швейцарската Trisa избра региона на София за свой дистрибуционен център за Източна Европа, сега това направи и датската мебелна компания JYSK.

Чрез българското си дружество „Юск бул“ до края на 2018 г. компанията ще инвестира 100 млн. евро в изграждането на логистична база, която да обслужва региона на Балканите и Югоизточна Европа. Проектът ще е разположен на територията на държавната зона „Божурище“, стана ясно при подписването на меморандум за инвестиционно намерение с „Национална компания индустриални зони“, която управлява парка. Това ще бъде вторият голям чуждестранен проект в „Божурище“, след като в края на 2014 г. германската Behr-Hella Thermocontrol откри завод за автомобилни части за 15.3 млн. евро.

Проектът на датската компания е сред десетте най-големи инвестиции в индустриален и логистичен актив в страната. Тя ще създаде около 200 работни места. И може да служи като магнит за други международни дружества, търсещи къде да позиционират дистрибуционната си база за региона.

Център за региона

Мястото за изграждане на дистрибуторския център е отсято по няколко причини, стана ясно от изказването на заместник изпълнителния директор на „Юск бул“ Алан Кьергор. „Божурище беше избрано като най-добрата локация не само по отношение на настоящия и бъдещия ни бизнес в България, но и на цялата ни стратегия за разширение в Източна Европа и на Балканите“, каза Кьергор.

Икономическият министър Божидар Лукарски допълни, че преговорите са продължили почти година и не са били много леки. Въпреки това компанията е взела правилното решение, тъй като Божурище е точното място за логистичен център, който да обслужва региона, добави министърът. От ведомството уточниха, че държавата осигурява терена, но не го подарява – „Юск“ го купуват по пазарни цени. В имотния регистър все още няма вписана такава сделка, показа проверка на „Капитал“. Безплатната подкрепа е това, че „Национална компания индустриални зони“ ще прекара цялата инфраструктура до обекта – ток, вода, път, газ. Решение за това се чака в сряда на Министерски съвет.

Повече информация за проекта и за инвеститора даде посланикът на Дания Кристиан Кьонигсфелд, който посочи, че инвестицията на компанията в размер на 100 млн. евро не е само финансов ангажимент. „JYSK ще осигури обучение и постоянна работа на приблизително 200 българи, а по време на строителството работните места ще достигнат 500“, каза той. По думите му датската група ще осигури прехвърлянето на най-модерните логистични технологии и ноу-хау.

Бизнесът на JYSK в България

„Юск бул“ е част от мебелната верига JYSK Holding, а краен собственик е датският гражданин Ларс Ларсен. Българската компания е регистрирана през 2005 г. в Пловдив с 500 хил. лв. капитал. Основните категории стоки в магазините на JYSK включват продукти за спални, бани, дневни и трапезарии, тераси и градини. Веригата вече има шест магазина в страната – в Пловдив, Велико Търново, Бургас, два в София, а от миналата година и в Плевен. При откриването на последния обект координаторът маркетинг и продажби на JYSK за страната Ирайда Паюч коментира, че групата планира мрежата от представителства в България да достигне до 35 магазина в средносрочен план.

От отчета на българското дружество за 2014 г. става ясно, че приходите му са 8.5 млн. лв. спрямо 6.4 млн. лв. за предходната година. Компанията е на загуба от 263 хил. лв. (минус 597 хил. лв. за 2013 г.). През 2014 г. почти два пъти и половина са се увеличили материалните активи на дружеството, достигайки над 1 млн. лв. По данни към септември 2015 г. в компанията работят 71 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *