Да печелиш пари от това, че си се родил

„Парите не са цел. Те са средство!”. Много от нас обаче не са съгласни с тази максима и причината е в начина на мислене. Още от малки родителите ни учат как с труд трябва да печелим пари. Една идея, ако бъде въведена ще промени изцяло начина на мислене, а именно тази за „Безусловния базов доход”. Изчислено е, че във Франция например, подобен подход ще носи на всеки поданик от раждането му до последния му ден по 400 EUR месечно. У нас на месец всеки българин би получавал по 200 лв. Тук не влизат суми от заплати, хонорари, допълнителни възнаграждения и други. За да стигнем французите не са ни нужни столетия. „Необходимо е да се смени едно поколение – около 25 години”, казва Проф. Йоланд Бресон един от създателите на теорията за безусловния базов доход. Този нов модел за разпределение на богатствата в Европа и света френският икономист представи на публична лекция в столичния хотел „София”.

Идеята за „Безусловен базов доход”

Представете си една игра на белот например. Там картите се разпределят на случаен принцип на всички играчи. В края на играта винаги има печелещи и губещи. Вземаме част от спечеленото от печелившите, за да го дадем на загубилите. Това наричаме преразпределение. Искаме да промени модела на разпределение. На всеки един от играчите трябва да раздадем по един ас, останалата част от картите ги разпределяме на случаен принцип както преди. Асото това е безусловния базов доход. Вземаме част от богатството на цялата страна (това са 4-те аса), разпределяме ги по равно на всички, независимо от възраст, пол и т.н. от датата на раждане до датата на смъртта.

Прилагането на модела в България

Безусловният базов доход е приложим във всяка държава, тъй като се изчисля на база богатството, с което всяка страна разполага. „В тази връзка в България например, размерът на безусловният базов доход, който ще получава всеки очевидно ще е по-малък от размера, който би получавал всеки гражданин на Франция например. Там той ще се равнява на 400 EUR на месец на човек, а смятам, че в България, на база сметките, които сме направили, той ще бъде по 100 лв. на човек всеки месец”, обяснява проф. Бресон.

Плюсовете от въвеждането на подобна система

Най-голямата полза от прилагането на подобен подход е начина на мислене, който се формира. „Детето, което се ражда днес, ще има своя собствена банкова сметка, в която ще получава този доход. Родителите ще имат право да използват една част от дохода на детето. Когато детето, то ще разполага с финансов капитал, който се е акумулирал от датата на раждането. Вече пълнолетен човек, той ще знае че до края на дните си ще получава такъв доход, който във времето ще се увеличава прогресивно. От този момент човек започва да гледа по различен начин на живота, начинът му на мислене се променя. Вече ще бъде по-автономен и по-свободен в избора си – дали ще наблегне повече на учението, дали ще пътува, за да трупа опит, дали ще иска да работи, дали да придобие някакво имущество, е негово собствено решение. И вече няма да бъде длъжен да приема каквото и да е работа, единствено само, за да получава доход. Той може да си даде времето и да направи по-свободен избор за себе си”, заключава проф. Бресон.

Безусловния базов доход не трябва да се възприема като една магическа пръчка, която с едно движение ще реши всички проблеми. Целта е да се смени геномът на нещата. Въвеждането на тази система в обществото, ще накара хората да преосмислят нещата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *