Да погребеш звездите

Малко по-рано, през април, Столичната община реши да даде над 500 хил. лв. от приватизационния си фонд за ремонт на стадиона в с. Бистрица, където играе един от отборите, превозвани с правителствения самолет – „Тигрите”./Където е картготекиран и председателят на МС Борисов, който обича да поиграва мачле с митничари/
От началото на септември дирекциите по туризъм в икономическото министерство се преместиха в Пловдив, при доста спорни ползи от цялото разкарване. По оценка на министерството то е струвало малко 100 хил. лв.
Въпреки правилата на ЕС и според доста анализатори – в пълен разрез с интересите на самите тютюнопроизводителите, през март държавата отново плати 72 млн. лв. субсидии. Вместо да им помогне да се обърнат към други възможности да работят и печелят, за следващата година беше заложено ново субсидиране на сектора със 73 млн. лв.
Преди по-малко от три седмици правителството гласува допълнителна субсидия на БНТ за излъчването на мачовете от националния шампионат. Сумата е 990 хил. През юли миналата година премиерът обяви, че е взето решение да се преведат 1.8 млн. лв. на Националната телевизия, за да излъчи футболното първенство.
За септември, поне на документи, държавният бюджет има излишък от 140.5 млн. лв., показват официални данни на финансовото министерство.
В средата на октомври вестникарски сайт съобщава, че в нагласена поръчка държавните горски предприятия си купуват автомобили на „Литекс моторс”. За 7 млн. лв.
Месец по-рано същият сайт посочи друга нагласена поръчка – на парламента. Този път единственият производител, отговарящ на условията, ще се радва на приход от 4.4 млн. лв.
А преди няколко дни Европейският съд в Страсбург оцени изстрелите, наредени през 2003 г. от сегашния премиер по един дребен престъпник, на 110 хил. лв. Толкова ще трябва да плати държавата, защото е използвала противотанково оръжие срещу един (1!!!) барикадирал се в селска къща нарушител на закона от степен „кокошкар”.
Дотук спираме с новините, които някой наивен страничен наблюдател би приел като показатели, че сме една богата държава, която се чуди как да си харчи парите и понякога трябва да сме снихоздителни към сатрапските й вкусове. Всеки, който е имал илюзия, че ГЕРБ е партията, която въпреки някои залитания, се е устремила към бъдещето с инвестиции в пътища, инфраструктура и размисли как да привлича капитали и да помага за увеличаване на доходите въпреки кризата, вече може да си погребе всички мечти.
ГЕРБ има уникалния шанс да остане в историята като управляващата партия, буквално погребала погледа на България към звездите. Ничие въображение не може да измисли по-добра метафора от тази – докато държавата харчи с широки пръсти по места, достойни за рязане на ленти, очите й към необятното бавно умират от липса на пари. Пари, които на фона на всичко, изброено по-горе, напомнят по-скоро джобните на кабинета за някое и друго решение.
Ако обсерваторията в Рожен затвори, това ще е много повече от погребване на мечти, наука и звезди. Това ще е признание, че не живеем, а просто преживяваме от един ден до друг. От една заплата до друга. От едно зрелище до друго. От едно правителство към друго, същото като предишното. Това ще е признание, че никога, никога, ама абсолютно никога няма да излезем от дупката, в която сме влизали стъпка по стъпка. Признание, че ще си останем робите на деня, които винаги ще зависят от някой, когото смятат за по-силен. Ако обсерваторията затвори, по-добре е всеки, който е имал мечти за нещо по-добро от днешния живот , просто да ги заключи и да приеме, че без светлина те бавно и необратимо ще умрат.
Парите, които трябват само за оцеляване на обсерваторията, са смешна част от това, което една телевизия плаща за покупката на сериали, за направата на негледаеми предавания, занимаващи се с ровене в калта и мизерията на ежедневието. Тези пари така и не могат да се съберат от дарения. Държавата, в която политически партии правят щедри жестове пред камери, държавата, която се хвали как събира повече данъци и бори контрабанда, държавата, която с гордост съобщава как е спестила 140 млн. лв. за месец, не може да събере 250 хил. лв. Досега не съм чула и видяла нито един банкер и нито един политик да подкрепи оцеляването на обсерваторията. Нито един, който иска да направи вложение в бъдещето. Никой, който да е показал, че не иска да сме държавата на евтините работници, а държавата на хората, които искат да знаят и са ценни точно със знанията си.
ГЕРБ имаше уникалната възможност да разпределя най-големият бюджет в българската история – за 2013 г., а в него за Българската академия на науките са отделени 60 млн. лв. И над 2 млрд. лв. за отбрана и МВР. В онези около 60 млн. лв. ще трябва да се вмести българската наука. Там е и „Рожен”, най-голямата досега еднократно направена инвестиция в наука за цялото съществуване на България  – над 12 млн. лв. През 1981 г. страната празнува 1300 години от създаването си и вместо само към история, обръща празника и към бъдещето. Така построява обсерватория, която все още е най-голямата в Югоизточна Европа. Сега цялата сбирка управляващи и псевдо опозиция имат уникалния шанс да я затворят и сигурно няма да го пропуснат, защото на тях не им трябва бъдеще, гледащо нагоре, към звездите.
„…съсипващо е това обитаване на една дупка без небе, без лазур и без блясък, съсипващо е това самообезсмисляне на толкова много човешки живот, ако не ровеше в земята и не дълбаеш дупката си, човек отдавна да се е научил вече да лети, колкото и банално да звучи, не със самолет, разбира се, с ракети още по-малко, а просто да лети…”
Теодора Димова, „Адриана”
Ако „Рожен” затвори, ще имам чувството, че са затворили очите на всички ни. Че са ни накарали да гледаме само в калта. Че са ни отнели небето, което повече от 30 века хората са искали да видят отблизо и да докоснат. Ако „Рожен” наистина затвори, няма да си заминат просто няколко телескопа. Ще си отиде надеждата, че дори днес да е лошо, винаги ще ти останат звезди и светове, за които да мечтаеш. Ако „Рожен” затвори, значи са ни пречупили. И приковали. Към калта, в която всички изглеждаме еднакво тъмни, мрачни и зли. Калта, в която червеите са водачи, а слепите къртици са строители. На съвременна България.

от блогосфера

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *