Два нови данъка за банките предложи Международният валутен фонд

Международният валутен фонд (МВФ) предложи два нови данъка върху банките и други финансови институции, съобщи днес вестник „Уолстрийт джърнъл“.С паритеГ-20 ще създаде специален резервен фонд в размер на 2 до 4 процента от брутния вътрешен продукт (БВП)

Предлаганият фонд би могъл да достигне 1 до 2 трилиона долара, ако всички страни от Г-20 въведат тези данъци, отбелязва изданието, цитирано от БТА. Според предложението на МВФ първият данък, наречен „вноска за финансова стабилност“ (Financial Stability Contribution), трябва да бъде наложен върху общите активи (балансово число)на банките с изключение на собствения капитал и застрахователните резерви. Банките, които извършват операции с повишена степен на риск, би следвало да плащат данък при по-висока ставка.

МВФ предлага също така банките и финансовите институции да бъдат натоварени с „данък за финансови дейности“ (Financial Activities Tax), който да бъде наложен върху печалбата и различните плащания, включително върху заплати и премии.

Отпаднала е идеята да се облагат финансовите транзакции.

Тези данъци ще засегнат и застрахователни компании, инвестиционни и хедж фондове, както и други финансови институции. Приходите от новите данъци ще постъпват по сметката на министерството на финансите на всяка от държавите от Г-20, но ще се управляват от МВФ в координация с останалите страни от групата. Средствата би трябвало да бъдат използвани за бъдещи стабилизационни програми, в случай че избухне нова криза, подобна на сегашната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *