Два от най-големите заводи в Търговище затварят врати

Причината: два големи завода затварят врати в Търговище. Единият заради отнет лиценз след системни лицензни нарушения/констатирани благодарение на на конкуренцията/, а другият заради консолидацията на производствената инфраструктура.
Хо тази причина два от най-големите, структуроопределящи заводи в Търговише спират своята дейност. Единият от тях ЛВК Винпром АД, затваря врати заради прекратен лиценз. Разрешителното му бе отнето след установени системни нарушения, повечето от които бяха посочени от конкурентни фирми, близки до управляващите.
В момента служителите на митническата администрация провеждат предварителната инвентаризация свързана с прекратяване на лиценза. Така без работа остават над 300 души, повечето от които са тесни специалисти в областта на винопроизводството.
През есента работа спира и друго голямо предприятие в Търговище. Това е заводът за производство на безалкохолни напитки от марките на Coca-Cola. Информацията беше официално потвърдена от ръководство на компанията.
От Кока-Кола ХБК България съобщиха, че консолидират производствената си инфраструктура, за да подобрят ефективността и да оптимизират разходите си, като прехвърлят производствен обем от Търговище в Костинброд.
Така компанията ще предложи 30 постоянни и повече от 32 работни места в Костинброд, но за сметка на позициите в Търговище. От Кока-Кола обосновават решението си със спада на покупателната способност на населението и намаляващите продажби на безалкохолни напитки в страната през последните 3 години.
В Търговище остава още два големи завода – за акумулатори и плоско стъкло, от които ще се очаква да поддържат  залязващата икономика на града. Вероятно до момента, когато „приятелски“ фирми на власта не се заемат с тази ниша на пазара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *