Два Потока не стигат на руския газ за Европа

Дори построяването на газопроводите „Северен поток 2“ и „Турски поток“ няма да покрие разликата между търсенето и предлагането на газ в Европа. Това заяви днес вицепрезидентът на Газпром Александър Медведев, цитиран от ТАСС. Имаме договорени над 4 трилиона куб. метра газ по системата „вземай или плащай“ (take-or-pay). Ако се вземат предвид перспективите в търсенето, то дори при построяване на „Северен поток 2“ и „Турски поток“ разминаването между търсенето и предлагането няма да бъде покрито, посочи Медведев.
„Северен поток 2“ предвижда да бъдат построени две подводни газопроводни линии с общ капацитет 55 млрд. куб метра годишно, които да свържат Русия и Германия по дъното на Балтийско море. Работещият от 2012 г. „Северен поток“ вече доставя от Русия газ с капацитет 55 млрд. куб. метра газ годишно.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск днес призова за максимално строг подход на Брюксел към строителството на „Северен поток 2“, който според него противоречи на интересите на ЕС.
Новото съоръжение ще засили зависимостта от руските доставки, ще укрепи позициите на Газпром като доминиращ доставчик на газ за Европа и ще позволи на Русия да закрие маршрута през Украйна, поставяйки европейските партньори в зависимост от Москва, предупреди Туск.
„Турски поток“ предвижда доставки на руски газ по дъното на Черно море до европейската част на Турция и оттам до границата с Гърция по две линии, всяка с капацитет 15,75 млрд. куб. метра газ годишно. Подводният газопровод за Турция е предназначен да замени сегашния маршрут от Русия до Италия през Украйна, Словакия и Австрия. Брюксел трябва да има предвид, че разширяването на газопровода Турски поток към Южна Италия, ще се отрази на приходите на компаниите Eustream и Gas Connect Austria.
Съвместното построяване на „Турски поток“ може да помогне за решаване на спора по договора с турската държавна нефтогазова компания Боташ (Botas), отбеляза Медведев.
В Турция руският газ се получава от Боташ и частни компании, които имат разрешение от правителството да внасят гориво от Русия.
Медведев съобщи също, че Газпром може да продаде 71-процентов дял от турския вносител на синьо гориво Босфор газ (Bosphorus Gaz), в който стана акционер през 2009 г.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *