Двете златни правила на спестяването

Тъжната истина е, че в наши дни финансовата грамотност на по-голямата част от обществото не е висока. Повечето хора изобщо не спестяват по една или друга причина, а дори и да искат да спестят, им липсват елементарни познания относно това как да го правят по възможно най-разумен начин.Двете златни правила на спестяването.

Резултат с изображение за СПЕСТЯВАНЕ

Предлагаме двете златни правила, които трябва да бъдат запаметени и стриктно следвани от всеки, който иска да управлява своите спестявания по такъв начин, който да му гарантира финансова сигурност и осигури добър стандарт на живот за неговите старчески години.

Първо златно правило на спестяването

Основна цел на спестяването е да постигнем финансова сигурност за себе си и да подсигурим приятен стандарт на живот след пенсиониране. За постигането на тази цел в наши дни повечето хора разчитат на други – основно на държавни и частни пенсионни фондове. Единствените спестявания, които повечето хора в наши дни имат, са вноските, които постъпват в индивидуалните им партиди в частните пенсионни фондове, където ги осигурява техният работодател (ако въобще се осигуряват в такива).

Много хора дори не разчитат на такива фондове, а само и единствено на държавния пенсионен модел, което е много голяма грешка. Поради неговите структурни характеристики спестяванията, които постъпват в държавния фонд, не биват инвестирани – те отиват за изплащането на пенсиите на настоящите пенсионери. Така на практика когато разчитаме на държавата отговорно да управлява нашите спестявания, ние разчитаме, че в бъдеще тя ще успее да събере достатъчно пари от работещите тогава, за да изплати нашите пенсии. Когато се доверяваме на други да подсигурят нашето финансово бъдеще, били те държавни или частни институции, ние на практика абдикираме една от най-важните отговорности в нашия живот. Истината е, че никой друг няма да се грижи за нашите пари по-добре от самите нас. Това се отнася и за всички финансови и инвестиционни съветници и гурута. Груба грешка е да поверим своята финансова сигурност изцяло в чужди ръце, дори това да са ръцете на доказани професионалисти. В крайна сметка дори те не са непогрешими и техните стратегии и подходи могат да не са подходящи за нашите цели. Ролята на такива съветници би трябвало да е само и единствено да ни съветват, но не и да взимат решения по отношение на нашите спестявания вместо нас.

В крайна сметка успешното спестяване не изисква изключително сложни стратегии и инвестиции, че да нямаме избор освен да се доверим на професионални експерти. То изисква единствено някои елементарни познания по икономика и финанси, с които всеки човек може сравнително бързо да се сдобие в свободното си време.

Така стигаме до първото златно правило на спестяването: Поемете спестяването в свои ръце и не очаквайте някой друг да подсигури вашето финансово бъдеще вместо вас.

Второ златно правило на спестяването

Както вече споменахме, целта на спестяването е постигането на финансова сигурност. Много хора обаче имат грешна представа какво означава това. Заделянето на 100 лв. всеки месец и пъхането им под матрака или в някой друг скрит кът в къщата далеч не е добър начин за подсигуряването на финансова сигурност и дори пари за т.нар. „черни дни“. Разбира се, по-добре е да заделяш пари по този начин, отколкото да не заделяш въобще, но ако искаш да постигнеш финансова сигурност и да си спокоен, че ще имаш достатъчно спестявания, за да се пенсионираш без притеснения, е необходим по-задълбочен подход. Необходими са инвестиции.

Спестяването винаги е инвестиция. Дори трупането на пари под матрака на практика представлява инвестиция в съответната валута, в която са деноминирани тези пари. Именно по този начин трябва да разсъждаваме, когато заделяме пари в брой, дори когато ги слагаме на влог в банката. Когато се научим да гледаме на всяка форма на спестяване по този начин, въпросът, който трябва да си зададем, е следният – смятаме ли, че възвръщаемостта на нашата инвестиция ще е достатъчно голяма, за да покрие нашите нужди?

Една от причините обикновеното трупане на валута вкъщи да е лош метод на спестяване в наши дни е наличието на постоянна инфлация. Политиката на централните банки, която води до монетарна и впоследствие ценова инфлация, причинява ерозия на покупателната способност на нашите пари. На прост език това означава, че с годините нашите пари се обезценяват и с една единица от тях можем да си купим все по-малко и по-малко стоки и реално губим пари от това, че имаме пари. Именно затова спестяването в кеш в повечето случаи е лоша идея и е препоръчително да се търсят активи, чиято стойност не се влияе отрицателно от инфлацията и най-малкото остава стабилна в дългосрочен план.

Така стигаме до второто златно правило на спестяването: Спестявайте само чрез инвестиране в активи, чиято възвръщаемост е по-висока от нивото на инфлация.

Спестяването в каквито и да е други видове активи, чиято възвръщаемост не може да компенсира нивото на инфлация, е напълно безсмислено. Това се отнася и за спестяването на пари чрез инвестирането им в пенсионни фондове или внасянето им на влог в банката.

Най-важното е реалната възвръщаемост по вашите спестявания да е положителна

За някои от вас това може и да е изненадващо, но има случаи, в които възвръщаемостта по такива вложения не е достатъчно висока, за да компенсира за обезценяването, причинено от инфлацията в дългосрочен план. Затова винаги, когато инвестирате, сравнявайте очакваната възвръщаемост на съответната инвестиция с нивото на инфлация. Разликата между двете ще покаже каква е реалната възвръщаемост, която е възможно да натрупате, информира infostock.bg.

Това всъщност е една от основните причини, поради които златото и среброто са много добър избор за инвестиционни активи. Стойността на тези скъпоценни метали не бива ощетена от високи нива на инфлация, както се случва с най-различните финансови инвестиционни инструменти със сходен рисков профил, като корпоративните и държавните облигации например. Особено ако нямаме желанието или просто възможността да диверсифицираме повече, инвестирането в злато и сребро е почти толкова просто, колкото криенето на пари под матрака, но същевременно е и инвестиция с много по-висока възвръщаемост. 

Това са първите две златни правила на спестяването. Дори да запомните само тези, то това е достатъчно, за да подсигурите своите спестявания по-добре от болшинството не само в България, но и по цял свят!

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *