Двете Кореи поставиха началото на общ железопътен проект

Северна и Южна Корея дадоха символично начало на бъдещ проект, предвиждащ да бъдат модернизирани и свързани отново едни с други автомобилни и железопътни транспортни артерии от двете страни на строго охраняваната им граница. Това стана на специална церемония днес на гара в района на границата, предаде ДПА. Церемонията се състоя на гара Панмин, намираща се близо до севернокорейския град Кесон. На нея присъстваха около 200 високопоставени представители на двете Кореи, както и гости от Русия, Китай и Монголия, съобщи южнокорейската агенция Йонхап. Присъстваха и представители на Икономическата и социална комисия на ООН за Азия и Тихия океан (ЮНЕСКАП), за да демонстрират важността на проекта за региона като цяло.
Една от задачите на проекта е да развие транспортната инфраструктура така, че евентуално да осигури връзка на Корейския полуостров с Европа, за което ще бъде нужно севернокорейската железопътна мрежа да бъде модернизирана.
„Транспортната артерия, свързваща Юга и Севера, ще се превърне в основния кръвоносен съд на общото благоденствие в Източна Азия и ще разшири нашия хоризонт към континента“, е казала южнокорейската министърка на транспорта Ким Хьон-ми в Кесон според южнокорейски телевизионни репортажи.
Тя замина за церемонията заедно с южнокорейския министър на обединението Чо Мьон-кьон и други представители на Юга със специален влак.
През 2008 г. малък железопътен участък, свързващ двете Кореи, беше затворен малко след като беше възстановен.
След силно изострилото се напрежение през последните години поради редицата ядрени и ракетни изпитания на КНДР двете страни предприемат стъпки за сближаване, които започнаха в началото на тази година.
През април южнокорейският президент Мун Дже-ин и севернокорейският лидер Ким Чун се споразумяха за редица мерки, чиято цел е чрез тях да бъдат нормализирани двустранните отношения. Една от тях е възстановяването на връзките между транспортните артерии в двете страни.
Успехът на общите транспортни проекти зависи от волята и решимостта на хората, заяви в Кесон севернокорейският заместник-министър на железниците Ким Юн-хьок.
Не е ясно кога ще започне работата по този железопътен проект. За след церемонията има насрочени допълнителни изпитания на железопътното трасе и заседания по планирането, заяви южнокорейското министерство на обединението.
За да се състои днешната церемония по стартирането на важния железопътен проект, беше изискано временно изключение от санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу КНДР. Това беше нужно за да бъде транспортирано оборудване и за придвижването на влака с южнокорейската делегация.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *