Две дами без доход харчат по 1 млн. лева

Две дами, най-общо наречени от Националната агенция за приходите (НАП) „двама български граждани“  ще бъдат гледани под лупа от данъчните чиновници, тъй като през изминалата 2017 г. са изхарчили официално по над 1 млн. лв., но нямат никакви официално декларирани доходи. Това съобщи директорът на пресцентъра на НАП Росен Бъчваров. И в двата случая става дума за две дами, които са явно богати жени. Или поне близки на богаташи, без да е задължително да са съпруги…  Едната е родена през 1974 г. и е подадена от данъчната дирекция в Пловдив, а другата е родена през 1967 г. и е подадена от софийската дирекция. Въпросните лица излизат във фактури за извършени услуги или покупки на тяхно име, но в същото време не са подали данъчни декларации за доходите и са се осигурявали върху минималния осигурителен доход.

Инспекторите на НАП ще изследват източниците на доходи в семействата на проверяваните, както и издръжката на домакинствата и разходите им. Не е невъзможно да се окаже, че въпросните дами имат богати съпрузи, поясни Бъчваров. Ако бъдат установени несъответствия между имущество и доходи, ще бъдат възложени данъчни ревизии за последните 5 години, допълват от приходната администрация.

По думите на Росен Бъчваров инспекторите на данъчната агенция ще проверят 290 души, които са извършили разходи за минали години над 50 000 лв., но едновременно с това нямат никакви официално декларирани доходи. Общото между всички, на които са възложени проверки, е, че са се осигурявали върху минималния осигурителен доход, но дори не са подали данъчна декларация за доходите.

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *