Две трети от релсите ни разбити и опасни

Всеки трети вагон е за скрап, купуваме още 25 нови eлектрички „Сименс“

Българинът пътува в стари вагони по опасни релси. Това заяви транспортният министър Петър Мутафчиев на международния семинар „Железопътен форум 2006“ във Велико Търново. 2470 км от общо 3629 км главни жп линии в страната са тотално амортизирани. Всеки трети вагон на БДЖ пък е с изтекъл технологичен ресурс. Най-младите електрички са произведени през 1970 година. 660 са участъците с постоянни ограничения в скоростта, още около 100 са с временни намаления. Затова средната скорост на движение на влаковете е паднала до 66 км/ч, а в някои райони дори вече е под 48 км.

От 1993 г. насам не е правен ремонт на железопътната инфраструктура, отчете още министърът. Сега се правят повече спасителни операции за оцеляване на железниците. Лошото финансово състояние на БДЖ е и причината последните 9 мотриси „Дезиро“ да чакат вече половин година в локомотивно депо Варна, докато се намерят пари за ДДС.

158 млн. лева са дълговете на БДЖ в момента. Намалени са с близо 50 млн. през последната година, отчете още Мутафчиев.

Още 25 нови електрически мотриси ще купи БДЖ от „Сименс“. За тях през следващите 12 години железницата ще брои около 106 млн. евро. Първите електрички трябва да пристигнат през пролетта на 2007 г.

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *