Двойно повече непълнолетни искат да работят

Двойно повече разрешителни за наемане на непълнолетни са били издадени през изминалата година.

Поисканите от работодателите разрешения за наемане на непълнолетни лица през 2016 г. са 5283 броя, докато през 2015 г. исканията са били 2700 броя. Дадените през миналата година разрешения са 5009 броя, като 90 от тях са за наемане на работа на лица до 16 г., показва статистиката на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ).

Тенденцията да се наемат повече непълнолетни лица се запазва и през тази година. За първите пет месеца на 2017 г. в агенцията са постъпили 1232 искания за разрешения за работа на непълнолетни лица, дадени са 993 бр., от които 24 за лица, ненавършили 16 г. За сравнение за същия период на 2016 г. исканията са били 734.

Най-често младежите се наемат за работа в хотелиерството, ресторантьорството и търговията през дългата лятна ваканция.

При всяка проверка инспекторите по труда упражняват и контрол върху наемането на лица, ненавършили 18 г. Работните места, на които се наемат те, се проверяват на място, за да се установи, че условията на труд не създават риск за тяхното здраве, напомнят от инспекцията, информира .economic.bg.

За всяко установено нарушение се уведомява прокуратурата и започва наказателно производство. През 2016 г. са констатирани 99 нарушения, свързани с приемане на работа на непълнолетни лица без разрешение от Инспекцията по труда, докато през 2015 г. техният брой е 48. Традиционно, най-много от тези нарушения са констатирани в икономически дейности „Ресторантьорство” и  „Търговия на дребно”.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *