Дейвид Дейвис: Британските задължения за Брекзита не възлизат на 45 млрд. евро

Дейвид Дейвис – британският министър за Брекзита, оспори категорично информация в печата, според която Великобритания ще е готова да плати 40 милиарда лири (около 45 млрд. евро) за уреждане на раздялата си с Европейския съюз, предаде Франс прес.Тази сума е измислена, заяви Дейвис днес пред Би Би Си. Няма да огласявам цифри, би било смешно, но имаме доста ясна представа откъде искаме да тръгнем в това отношение, добави той.
В реч във Флоренция в петък британската министър-председателка Тереза Мей обеща Лондон да изпълни поетите ангажименти към текущия европейски бюджет, но не уточни конкретна сума.
Според в. „Таймс“, който цитира двама неназовани европейски източници, Мей се е съгласила да се изплатят на ЕС 40 млрд. лири: 20 милиарда като вноски към настоящия европейски бюджет, обхващащ периода до 2020 г., и 20 милиарда за „други задължения“.
Според в. „Сън“ тези задължения са свързани с участието на Обединеното кралство в научноизследователски проекти и в агенции като Европол.
ЕС на свой ред изчислява задълженията на Великобритания във връзка с Брекзита на 60 до 100 млрд. евро, включвайки в сметката всички проекти, в които участва Лондон.
Дейвид Дейвис определи като „спорно“ и искането на ЕС Великобритания да участва в изплащането на пенсиите на европейските чиновници.
Лондон няма да следва действащите в ЕС правни норми след Брекзита, каза още пред Би Би Си  министър Дейвис, цитиран от ТАСС.

Още в предварителните разговори  Дейвид Дейвис обаче беше категоричен, че страната му няма да плати космическата сума от 100 млрд. евро, колкото тогава се канеше да поиска Европейския съюз, и то основно по сметките на Франтция и Германия. В изказване пред британска телевизия Дейвис още тогава заяви, че Великобритания ще плати това, което е длъжна по закон, а не „това, което Европейския съюз просто поиска“. Той подчерта също, че Обединеното кралство се отнася много сериозно към „правата и задълженията“ на ЕС, но „не е виждал никакви цифри“, добавяйки, че играта на ЕС е  „твърда и трудна“. Според него Великобритания ще определи граници, когато започнат разговорите за уреждането на Брекзит. „Ние не сме молители. Това са преговори, те казват какво искат и ние казваме какво искаме“, отсече той.

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *