Декапитализацията на гръцките банки до края на 2015-та

Декапитализацията на гръцките банки ще приключи до края на 2015 г., предаде телевизия Mega, според която този срок е бил споменат в петък по време на провелата се срещата на ръководителя на централната банка Янис Стурнарас с ръководителите на мисии на кредиторите в Атина.

Според доклада на срещата са присъствали Деклан Костело, като представител на Европейската комисия, Размус Руфер от Европейската централна банка Никола Џамариоло от Европейския механизъм за стабилизиране и Делаия Велкулеску от Международния валутен фонд. „Те са обсъждали графика на операциите за де-капитализацията на гръцките банки“, които пострадаха, след като населението и фирмите масово изтеглиха депозитите си от тях в очакване на евентуалният сценарий за несъстоятелността на страната и нейното излизане от еврозоната, се посочва в приложението.

Разчетите показват, че тази сума още през ноември миналата година е достигнала почти 48 милиарда евро. Въпреки това, според сегашните изчисления за промяната на структурата на капитала на гръцките банки, са необходими около 25 милиарда евро.

„Стурнарас е разговарял с лидерите на мисиите на кредиторите за ре-капитализацията на гръцките банки, което трябва да бъде завършено до края на 2015 година. Но за да може да изпълни тази задача до края на годината, ще е необходимо до октомври месец да се извърши т.нар стрес -тест на банките, чрез който ще се определи правилната им нужди от капитал „, се посочва в доклада на телевизията.

Очаква се, че де-капитализацията да се извършва по модела на подобна операция,проведена в Гърция през 2012 г., когато ключовата си роля в доливане на капитала на банките имаше гръцкия Фонд за финансова стабилност. Държавата тогава в замяна на отпуснатите средства получи акции в банките, установявайки контрол над тях, но финансовите институции получиха право за подобряване на ликвидността да изкупени от държавата своите действия.

След среща с кредиторите, Стурнарас е разговарял с министъра на финансите Евклидис Цакалотос за два сценария на де-капитализацията. Според първият добавката на активите на банките ще се извършва от фонда за финансова стабилност. В този случай, парите ще се разпределят от държавата, с което напълно би била елиминирана опасността от включване на акционерния капитал, притежателите на облигациите и големите вложители. Вторият сценарий за де-капитализацията на гръцките банки, е това да се извършва със средства на Европейския механизъм за стабилизация (ЕMS).

„Зареждане на капитала на банките чрез ESM няма да натовари държавния дълг на Гърция, но все пак правилата, които са определени за използване на средства от този европейски фонд се разглежда, тъй като за пряката капитализация трябва“ подстригване “ от 8 на сто от стойността на акциите, облигациите и неосигурените депозити в размер до 100,000 евро , отбелязва телевизията.

Целта на гръцкото правителство е да изпълни всички необходими процедури за ре- капитализацията на банките до 2016 г., тъй като от Нова година влиза в сила европейската директива, с която пълна гаранция ще имат депозити в банки, които няма да надвишават 100,000 евро. За изпълнението на тази директива в гръцкото законодателство наскоро гласува парламентът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *