Дело за $10 млрд. срещу Сорос в Африка

Дело за 10 млрд. долара е заведено срещу Джордж Сорос с обвинение, че се меси в политиката на една бедна африканска държава, което критиците на американския милиардер сочат като пример за неговия стил на действие. Това пише американският журналист Брук Сингман от FOX News, предаде БГНЕС. 86-годишният милиардер, който контролира мрежа от международни неправителствени организации, заедно с огромната му финансова империя, използва влиянието си върху правителството на Гвинея, за да отнеме правата на израелската компания BSG Resources върху добива на желязна руда в западноафриканската държава. Това се посочва в иска, внесен миналия месец във федералния съд в Ню Йорк от BSG Resources.

От компанията обаче заявяват, че реалната цел на Сорос не е да овладее бизнеса им, а да получи политическа власт в страната. „Той е мотивиран единствено от злобата си, тъй като няма икономически интереси, каквито е имал в Гвинея“, твърди BSGR в съдебните документи. Какъвто и да е крайният резултат от делото, това не е първият път, когато Сорос е обвиняван в насочване на политически промени, с цел собствена изгода. Критиците по цял свят, включително и в САЩ, и в родината на Сорос – Унгария, казват, че либералният финансист често се маскира като човеколюбец, за да манипулира политическия пейзаж.

През лятото израелското външно министерство заклейми някои от дейностите на американския милиардер Джордж Сорос, взимайки страната на Унгария в „основателните“ й критики към него. Тогава актуални бяха намеренията на унгарското правителвство на консерватора Виктор Орбан да закрие всички НПО-та, спонсорирани от своя бивш сънародник, защото те нарушават съществуващия правов ред в държавата и създават антиправителствени настроения с цел да се смени правителствотго на Орбан и да дойдат послушни на САЩ марионетни кабинети. Унгарското правителство многократно атакува Сорос, особено заради това, че подкрепя държавите от ЕС да приемат имигранти. Унгарският премиер Виктор Орбан подкрепи кампания, в която се алармира, че Сорос е враг на държавата. Еврейски организации и посланикът на Израел в Унгария обаче осъдиха кампанията, тъй като „сее омраза и страх“. Но часове след коментара на посланика израелското външно министерство „разясни“, че Сорос е легитимна цел на критика. Според ведомството Джордж Сорос непрекъснато подкопава демократично избраните правителства на Израел. Говорител на министерството поясни, че Сорос финансира организации, „които петнят еврейската държава и се опитват да отрекат правото на страната да се защитава„.

Стефан ПРОНЧЕВ

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *