Делът на горските площи е намалял до 30,7%

Европейските страни не се справят особено добре в усилията си да забавят прогресивното обезлесяване, тъй като купуват твърде много стоки като соя и палмово масло от неустойчиви източници, показват данни от инициативата за устойчива търговия IDH, цитирани от Bloomberg.

Свързано изображение

Тъй като горските площи се свиват на фона на увеличения добив на дървен материал и разширяващите се площи за отглеждане на различни селскостопански култури, остават значително по-малко дървета, които да абсорбират отделяния от човешката дейност въглероден диоксид и други видове парникови газове.

Въпреки че европейският бизнес е постигнал известен напредък в борбата с обезлесяването, той изостава значително от поставените цели за закупуване на устойчиви стоки.

Загубата на горски площи продължава с „обезпокоителни темпове“, предупреждава Даан Уенсинг, директор на IDH.

Според него Европа изостава застрашително, когато става въпрос за постигане на целите.

Европейският съюз (ЕС) иска да води битка срещу глобалното затопляне и настоява за ограничения върху използването на палмово масло във връзка с опасенията, че неговото производство е причинило значително обезлесяване и е допринесло за влошаване на климатичните условия, информира investor.bg.

Производителите казват, че тези твърдения се подвеждащи и вредят на държавите, които зависят от тази индустрия. Например, износът на палмово масло е донесло на Индонезия 17,8 млрд. долара през 2018 г., което е 3,5% от брутния вътрешен продукт на страната.

Някои констатации в доклада на IDH показва, че само 22% от соята, която е закупена от европейската хранителна промишленост през 2017 г. е в съответствие с насоките за отговорно снабдяване. По-малко от една трета от вноса на тропически дървен материал в ЕС е определена като устойчива.

По-добро е положението при доставките на палмово масло – 74% от вноса са определени като устойчиви, но се очаква по този показател да не достигнат 100% преди 2020 г.

По данни на Световната банка делът на земята, покрита с гори, е намалял от 31,6% през 1990 г. до 30,7% през 2017 г.

Обезлесяването влияе пагубно и върху биологичното разнообразие, като унищожава местообитанията на животинските видове.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *