Денят на икономиста беше отбелязан тържествено

Вчера, 114 години след основаването си, Съюзът на икономистите в България отбеляза по достоен начин Деня на икономиста. Дало своя принос в зараждането на освободена България, основаното тогава научно дружество непрекъснато участва в изграждането на една съвременна и европейска България. Цяла плеада знаменити българи са членували в дружеството, то е дало на България поредица от премиери, министри, академици, негови членове са били дори и такива доказани майстори на перото като Иван Вазов и Алеко Константитов.
В залата на Централния военен клуб в София си додоха среща много и различни поколения – от академици с възраст над 90 години до ученици от средните икономически училища. В словото си председателят на СИБ проф. Делчо Порязовс основателна гордост отчете и приносът на съюза като коректив и партньор на тези, които седят зад държавното кормило. Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров поздрави участниците в празничната среща и всички онези, които са избрали икономиката за свое призвание и професия. Спря се и на трудностите, които произтичат от кризата, за да завърши с думите на един всепризнат българин, който казва, че от калта и овразите само атовете могат да измъкнат каруцата, а в полето могат да я теглят и магаретата.
Секретарят на съюза Иван Попов отчете конкурса „Млад икономист”, който отбеляза пет години от началото и вече регистрира висок интерес и участие. На добре представилите се участници от училищата, вузовете и стопанската сфера бяха връчени грамоти, а за първите трима от всяка категория, набрали най-много точки в класацията, бяха връчени и парични награди.
За да се популяризира още повече следващото издание на конкурса „Млад икономист- 2010”, бяха обявени и две допълнителни премии – доц. Румяна Нейкова от УС на СИБ даде 500 лева за конкурса, а председателят на РС на СИБ в Пловдив, д-р ик. Петър Нейчев осигури лаптоп за победителя в една от категориите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *