Ден на национален траур е 12 декември

Ден на национален траур заради трагедията в Хитрино е обявен на  12 декември от правителството в оставка.  Седем души загинаха, а 29 бяха ранени при експлозия на цистерни с пропан-бутан в шуменското село Хитрино рано вчера сутрин, след като товарен влак дерайлира в района на гарата.

Още в първите часове четирима от хората в критично състояние бяха стабилизирани и животът им бе вън от опасност. Други седем бяха транспортирани във Варна с много тежки изгаряния и травми, където са настанени във Военно-медицинска академия и в Окръжната болница на ВМИ. 14 души са настанени и  в кризисния център на селото, има и две деца. Двама са откарани в болницата. Единият е със счупен крак, другият е обгазен. Чакат го да се върне от болницата. Другите хора са настанени по стаите, има във всяка стоя тоалетна, отопление, бойлер, храна доставиха от Община Шумен. Частна фирма осигури кебапчета, кюфтета, хляб и дрехи.. Някои от хората са в съседни села, засега няма информация от какво се нуждаят, силите са съсредоточени по обезопасяване на цистерните, за да може жителите да се върнат в домовете си и да се изясни от какво имат нужда.

По-рано вчера  беше започнало контролираното източване на опасния товар от разпилените цистерни, то обаче по-късно бе спряно. Заради сложното изпълнение операцията продължава днес в светлите часове на деня. Цистерните са обливани с вода и химикали цяла нощ, за да бъдат обезвредени. Този процес ще е дълъг, поне 48 часа. Процедурата е сложна и рискова. Ще се започне от последната цистерна и ще се източват една по една.

Не е ясна причината за инцидента, следствието и прокуратурата правят разследване, освен това тече паралелно разследване за тежки престъпления, каза главният ревизор по безопасността на Национална компания Железопътна инфраструктура /НКЖИ/ инж. Бисер Минчев. Събират се факти. 20 вагона са били пълни с пропилен и 3 с пропан-бутан. Само една цистерна е избухнала, но не се знае коя, добави той. Засега не може да се каже с каква скорост е влязъл влакът в гарата. Разшифрова се „черната кутия“ на влака.

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *