Ден преди вота в САЩ Обама и Ромни са рамо до рамо

В последния предизборен ден и двамата кандидати ударно ще обикалят със самолетите си по няколко щата. Обама ще се съсредоточи върху Флорида, Охайо и Колорадо, докато Ромни ще посети също Охайо, Пенсилвания и Вирджиния.
Последно проучване на ABC News и Washington Post показа, че двамата имат равенство от по 48% в битката за Белия дом.
Изследванията дават преднина на сегашния президент в така наречените решаващи щати, където изходът от гласуването не е ясен. Тя обаче е незначителна и е в рамките на статистическата грешка.
Охайо, който е сочен за най-важния за президентската надпревара щат, Барак Обама получава подкрепа от 48%, срещу 44 на сто за Мит Ромни, показа проучване на Reuters/Ipsos от неделя. Според проучването сегашният държавен глава е успял да увеличи с няколко процента преднината си в щата, в който 18 електорални гласа все още не са разпределени.
„Играта всъщност е за инчове. Твърде близо са, но нещата изглеждат доста оптимистични за Обама. В последните дни Охайо изглежда е на негова страна“, коментира анализаторът от Ipsos Джулия Кларк.
Обама и Ромни се движат рамо до рамо в последните седмици и през уикенда никой от двамата не успя да вземе надмощие и в щатите Колорадо и Флорида. Тук кандидатите са с изравнена подкрепа, съответно 48 и 46%.
Във Вирджиния Обама има 47 на сто подкрепа, което е само с процент пред Мит Ромни.
Как американците гласуват за президент
Вотът за държавен глава на САЩ се провежда на четири години, традиционно в първия вторник след първия понеделник на месец ноември.
Изборите са общи и непреки, като се гласува за членовете на избирателната колегия – общо 538. Броят им е равен на сбора от членовете на Камарата на представителите и на Сената (435 конгресмени + 100 сенатори) плюс трима от федералния окръг Колумбия, където е столицата Вашингтон.
За да бъде избран, кандидатът трябва да получи най-малко 270 гласа (50% плюс един глас) в
избирателната колегия. Нейните членове ще гласуват на 17 декември в столиците на щатите, където са избрани, но името на новия президент по правило става известно след приключване на изборния ден, отбелязва БТА.
Системата на непряко избиране на президент на САЩ датира от 1804 г. и действа така, че е възможно държавният глава да влезе в Белия дом с мнозинство от гласовете в избирателната
колегия, макар и да е спечелил по-малко гласове от съперника си във вота на избирателите.
Представителството на всеки щат в избирателната колегия се определя от числеността на населението му. Така, например, щатът Калифорния с население от близо 38 милиона души има 55 членове в избирателната колегия, а Монтана с население 1 млн. – трима.
Партията, спечелила повече гласове на избирателите за членове на избирателната колегия в даден щат, получава цялата бройка членове на колегията за щата. По закон членовете на избирателната колегия формално не са обвързани да гласуват за кандидата, с чиято бюлетина са избрани.
Ако двамата кандидати получат равен брой гласове в избирателната колегия, Камарата на представителите избира бъдещия президент, а Сенатът – бъдещия вицепрезидент.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *