Депутатите изненадващо единодушно преизбраха шефовете на НОИ

Народното събрание с пълно мнозинство гласува преизбирането на старото/ново ръководство на Националния осигурителен институт. Така за управителя Бисер Петков дадоха вота си 151 депутати, като нямаше против и въздържали се. За Весела Караиванова-Начева като подуправител на инситута също имаше бетонирано съгласие – всичките 152 „за“ и нито един не се обяви против или въздържал се.

Кандидатурата на Бисер Петков бе представена от шефа на социалната комисия Хасан Адемов. Вчера двамата –  Петков и Караиванова бяха изслушани в Парламентарната комисия по труда и социалната политика.
Хората вече да не събират документи, с които да доказват стажа си, а да подават само заявление за пенсиониране, предвижда в програмата си Бисер Петков.
В концепцията си за управление на НОИ за периода 2016 – 2020 г. Бисер Петков залага „преимуществено на служебното начало в производството по отпускане на пенсии след 1 януари 2019 година“.
От следващата година НОИ планира да пусне и електронна система, в която работодателите да вкарват удостоверенията за пенсиониране на хората, които напускат. Така документите директно ще влизат в осигурителното досие на човека, обясни подуправителят на НОИ и също кандидат за нов мандат Весела Караиванова.
НОИ предвижда в бъдеще да има възможност и за електронно подаване на документи за отпускане на парично обезщетение за безработица, каза управителят на НОИ.
Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *