Депутатите отказаха забрана на заплати кеш

Парламентарната бюджетна комисия отхвърли предложението на Министерство на финансите, заплатите да бъдат плащани само по банков път.
Това стана ясно вчера по време на заседанието на бюджетната комисия, съобщава в.“Сега“.

Част от депутатите от ГЕРБ и от опозицията се обявиха против мярката с аргумента, че ще се създадат затруднения на хората по селата и ще възникнат големи разходи за банкови такси. Обсъжда се обаче забраната да остане в сила за плащания на суми над 5000 лева.

Целта на двете предложения е да се ограничат данъчните измами и корупцията. „Попадали сме на фрапантни случаи служители на НАП да влязат във фирма и да видят 70 млн. лв. в касата“, заяви шефът на НАП Красимир Стефанов.
Според него забраната на плащания в брой над 5000 лв. ще извади на светло значителна част от черния оборот на бизнеса. В крайна сметка управляващите се споразумяха, че приемат законопроекта на първо четене, но при условие, че в окончателния вариант отпадне безкасовото плащане на заплатите.

В края на юли бизнесът се обяви за намаляване възможностите за кеш, а заплатите да се изплащат само чрез банкови карти. Бизнесът настоя и за достъп на НАП до кредитните досиета.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *